Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστήριξε ότι η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «διαστρεβλώνει τη φύση και την ουσία του Κυπριακού προβλήματος και αλλάζει αρνητικά τη διαδικασία για την επίλυση του».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η έκθεση «αφήνει ανοικτή την αποδοχή απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας σε σχέση με μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το πρωτογενές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρήσει αντικειμενική την έκθεση ως προς την περιγραφή των γεγονότων, ή αποδεχθεί την κωδικοποίηση των θέσεων και συγκλίσεων που αυτή περιλαμβάνει, καθώς και τη διαδικασία συνομολόγησης πρώτα στρατηγικής συμφωνίας, «θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε μια άκρως αρνητική κατάληξη, που απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων».

Ο υποψήφιος πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς, καλεί τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, να ενημερώσει, τόσο τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και το λαό για το τι ακριβώς έγινε στο Κρανς Μοντανά , γιατί, όπως αναφέρει, διαφέρουν οι απόψεις του γ.γ. του ΟΗΕ με αυτές του Προέδρου.

Ο κύριος Αναστασιάδης, αναφέρει ο κ. Μαλάς, υποστηρίζει ότι ο λόγος της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά ήταν η στείρα επιμονή της Τουρκίας σε συνέχιση της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γ.γ. στην έκθεσή του, που κυκλοφόρησε και επίσημα, «κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει αυτό το αφήγημα», σημειώνει ο κ. Μαλάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr