Στα ύψη παραμένει η αγωνία στην Ισπανία. «Mη αποδεκτή» χαρακτήρισε την στρατηγική του καταλανού προέδρου η ισπανική κυβέρνηση.

«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν σαφούς αναβολής δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Xωρίς να προχωρήσει – όπως πολλοί ανέμεναν- σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, o καταλανός πρόεδρος τόνισε: «Με δημοκρατικό τρόπο ο λαός έδωσε εντολή για ανεξαρτησία. Όμως αναστέλλουμε την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας για λίγες εβδομάδες, επειδή θέλουμε διάλογο με την Ισπανία».

»Δεν είμαστε εγκληματίες, ούτε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Η σχέση μας δεν είναι υγιής εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη» πρόσθεσε.

Κάλεσε σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση, όπως είχαν προτείνει ως λύση ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τον κώδωνα του οικονομικού κινδύνου έκρουσε το ΔΝΤ τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία, ενώ μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη Μαδρίτη.

in.gr