Απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς οδοντιατρικών ειδών καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) από την εταιρεία 3Μ, με αφορμή την απόφαση της τελευταίας να αποσύρει από την ελληνική αγορά σειρά οδοντιατρικών αναισθητικών προϊόντων.

Όπως ανέφεραν μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εταιρία 3Μ «αποφάσισε «αιφνιδιαστικά» την διακοπή της διάθεσης τους (των οδοντιατρικών αναισθητικών) σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι μεταξύ των παραγόντων οι οποίοι παρεμβαίνουν στην εν λόγω απόφαση της εταιρίας ενδεχομένως είναι η πίεση εκ μέρους της, προκειμένου να επιτύχει ανατιμολόγηση προς τα πάνω για τα σκευάσματά της.

Επίσης, κατηγορούν την 3Μ ότι δεν έχει τηρήσει την κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει την έγκαιρη ενημέρωση του ΕΟΦ για την απόσυρση προϊόντος από την ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί ότι η ΕΟΟ έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως από τις 28 Σεπτεμβρίου τον υπουργό Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τοπικών αναισθητικών, δηλώνουν ότι, έχουν μεν την δυνατότητα σε βάθος χρόνου να καλύψουν τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς, αλλά μόνο με σκευάσματα με ξενόγλωσση αναγραφή ονομασίας και οδηγιών χρήσης -προαστασίας ασθενούς- και γι’ αυτό ζητούν την παρέμβαση του κ. Ξανθού.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr