Εσωτερική δοκιμασία βιώνουν από κοινού κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής φαίνεται πως κρύβει επώδυνες εκπλήξεις και οδηγεί στην πρώτη σοβαρή κρίση των περίπου δυόμιση ετών της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ενδεχόμενη απόρριψη των διατάξεων για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη θα συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Κυρίως διότι θα κληθεί να «απολογηθεί» στην Κουμουνδούρου και στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ακυρώνεται στην πράξη η αριστερή ατζέντα που αναζητεί η κυβέρνηση για να ξεφύγει από το πλαίσιο των μνημονιακών της δεσμεύσεων.

Όμως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, μοιάζει με καζάνι που βράζει και επικράτησε ένταση στη χθεσινή συνάντηση του Σταύρου Κοντονή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αρκετοί βουλευτές κατηγόρησαν ευθέως τον υπουργό Δικαιοσύνης για αιφνιδιασμό, έλλειψη διαλόγου και μονομερείς ενέργειες, εστιάζοντας στη διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη, την οποία ο ίδιος αποφάσισε να διατηρήσει ως έχει.

Έτσι, στη Γεωργία Γεννιά, η οποία είχε δημοσίως διακηρύξει τη διαφωνία της, προστέθηκαν άλλοι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Γάκης και Νίνα Κασιμάτη – η τελευταία για την τροπολογία που αφορά στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η οποία επανακατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο. Εάν σ’ αυτές τις πέντε διαφαινόμενες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία προστεθούν οι δηλωμένοι αντιρρησίες βουλευτές των ΑΝΕΛ, καθώς προσανατολίζονται στη συντεταγμένη καταψήφιση της διάταξης για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη, ο πήχυς υποχωρεί κάτω από τους 145 βουλευτές, δίχως να μπορούν να αποκλειστούν και άλλες «ανταρσίες» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως απών από την ψηφοφορία θα είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, πριν ακολουθήσει στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαθέτει βεβαίως το δικαίωμα επιστολικής ψήφου, ωστόσο η απουσία του από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή κρύβει τους δικούς της συμβολισμούς.

in.gr