Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν διαφορές στην βακτηριακή σύσταση του μαστικού ιστού των υγιών γυναικών έναντι αυτών με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Oncotarget.

Επιστημονική ομάδα της Cleveland Clinic παρατήρησε για πρώτη φορά ότι ο υγιής μαστικός ιστός περιέχει περισσότερα βακτηριακά είδη του μεθυλοβακτηρίου, στοιχείο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Τα βακτήρια του οργανισμού μας, το γνωστό μικροβίωμα, επηρεάζουν πολλές παθήσεις. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έχουν εστιάσει στο μικροβίωμα του εντέρου, κυρίως. Οι ερευνητές πιστεύουν εδώ και χρόνια ότι το μικροβίωμα υπάρχει και στον μαστικό ιστό και παίζει ρόλο στον καρκίνο του μαστού αλλά δεν είχαν καταφέρει να το μελετήσουν.

Οι αμερικανοί επιστήμονες έκαναν το πρώτο βήμα για την καλύτερη κατανόηση των βακτηρίων του καρκίνου του μαστού εντοπίζοντας διακριτές μικροβιακές διαφορές στον υγιή και τον καρκινικό μαστικό ιστό.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν ιστούς από 78 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή για διηθητικό καρκίνο ή επιλεκτική κοσμητική μαστική επέμβαση. Επίσης, ανέλυσαν δείγματα ούρων και στοματικού υγρού για να καθορίσουν την βακτηριακή σύσταση των σημείων αυτών του σώματος.

Εκτός από μεθυλοβακτήριο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα δείγματα ούρων των καρκινοπαθών είχαν αυξημένα επίπεδα γ-θετικών βακτηρίων, περιλαμβανομένου του σταφυλόκοκκου και των ακτινομυκήτων.

«Στόχος μας είναι να βρούμε έναν βιοδείκτη που να μας βοηθά να διαγιγνώσκουμε γρήγορα και εύκολα τον καρκίνο του μαστού. Όνειρό μας είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους μικροοργανισμούς πριν καν διαμορφωθεί ο καρκίνος του μαστού και έτσι να τον προλάβουμε με την χορήγηση προβιοτικών ή αντιβιοτικών», εξηγεί ο Χαρις Ενγκ, συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατρικής Γονιδιωματικής της Cleveland Clinic.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr