Μάχη επιβίωσης θα δώσουν ως και τον ερχόμενο Μάιο οι ελληνικές τράπεζες, με τις διοικήσεις τους να δηλώνουν έτοιμες για κήρυξη πραγματικού… πολέμου στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και στους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι θα δουν τις περιουσίες τους στο σφυρί και τα δάνειά τους να πωλούνται σε ξένα funds.

Αν προκύψει η τέταρτη από το 2013 ανακεφαλαιοποίηση, θα εξαερώσει για μία ακόμα φορά την περιουσία των μετόχων, θα οδηγήσει στην… έξοδο τις διοικήσεις τους και ενδεχομένως σε έναν νέο γύρο συγκέντρωσης στον κλάδο, εκτιμά το Βήμα της Κυριακής.

Οι επιδόσεις των τραπεζών θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ που ξεκινούν τον Φεβρουάριο και τα οποία θα είναι πολύ πιο αυστηρά από τα προηγούμενα.

Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες κατέθεσαν στην ΕΚΤ αναθεωρημένα σχέδια για την αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους ήδη από αυτόν τον μήνα. Το πλάνο τους προβλέπει τα εξής: α) Επιτάχυνση των πλειστηριασμών. β) Αυξημένες πωλήσεις δανείων. γ) Κυνήγι στους επιχειρηματίες με προσωπική περιουσία και πτωχευμένες εταιρείες.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

in.gr