«Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας δείχνουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την έρευνα, γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται και με το γεγονός ότι το φαρμακείο δεν αποτελεί την επαγγελματική διέξοδο που αποτελούσε άλλοτε», υπογράμμισε στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του 18ουΠανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Σπυρούλιας.

Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ελπίδα να σταματήσει το φαινόμενο του brain drain, κατά το οποίο «παράγουμε επιστήμονες και τους διώχνουμε, γιατί δεν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε», εξήγησε ο καθηγητής. Μάλιστα έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας πως στο τμήμα του πέρασαν 8-9 χρόνια για να προκηρυχθούν νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Νικόλαος Κόλμαν, κάλεσε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να χρηματοδοτήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Πρέπει να σκεφθούμε ελληνικά και πιστεύω ότι αυτό θα μας πάει μακριά. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα, να δείξουμε εμπιστοσύνη στους νέους συναδέλφους, να συνεισφέρουμε όλοι μαζί, χωρίς ανταγωνισμούς. Αξίζει να επενδύσουμε στην ελληνική έρευνα, που σήμερα γίνεται σε επίπεδο μικροκλίμακας».

Με σύνθημα «Στο φάρμακο…τα πάντα ποιών», το 18ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στο Ζάππειο Μέγαρο και θα διαρκέσει ως την Κυριακή, έχει σαν στόχο να αναδείξει την πολυπλοκότητα των ρόλων του φαρμακοποιού. Από τη στιγμή που σε ένα ερευνητικό εργαστήριο θα ανακαλυφθεί μία ουσία και θα συλληφθεί η ιδέα για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, έως τη στιγμή που το φάρμακο θα καταλήξει στον οργανισμό του ασθενούς και θα τον κάνει καλά, εμπλέκονται πάρα πολλές ειδικότητες και επαγγελματικοί χώροι, στους οποίους ο φαρμακοποιός είναι σημαντικός και χρήσιμος.

Για να προστατευθεί ο πολυπαραγοντικός ρόλος του φαρμακοποιού, ο κ. Κόλμαν ζητά «να κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα που υπάρχει και να ιδρυθεί ένα επαγγελματικό επιμελητήριο των φαρμακοποιών. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν υπάρχει φαρμακευτικό επιμελητήριο. Είναι σημαντικό να μπουν κάτω από την ίδια στέγη όλοι οι φαρμακοποιοί με πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, τόσο εκείνοι που έχουν φαρμακείο, όσο κι εκείνοι που εργάζονται στην παραγωγή φαρμάκου σε ένα εργοστάσιο, εκείνοι που εργάζονται στα νοσοκομεία, οι πανεπιστημιακοί κ.ο.κ. Αν είμαστε ενωμένοι, τότε και η φωνή μας θα έχει μεγαλύτερη απήχηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλμαν.

Επιστήμη-Έρευνα-Επάγγελμα είναι τα τρία έψιλον, οι τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται και φέτος, το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο.

Κοινός διαιρέτης και των τριών αυτών αξόνων είναι, σύμφωνα με τον κ. Κόλμαν, το ήθος. «Ο επαγγελματισμός, η έρευνα και η εκπαίδευση, αποκτούν την κοινωνική τους διάσταση, μόνο όταν διαπνέονται από ήθος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια του συνεδρίου θα βραβευτούν από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών εκπρόσωποι εταιρειών, πανεπιστημιακοί και φαρμακοποιοί με το βραβείο του «άξιου φαρμακοποιού», άνθρωποι που έχουν διακριθεί για το ήθος τους και την επαγγελματική τους δράση. «Στόχος μας είναι να περάσουμε και στα νέα παιδιά το μήνυμα ότι το ήθος είναι το μέτρο», σημείωσε ο κ. Κόλμαν.

health.in.gr