Τα παιδιά έως δύο ετών που έχουν μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή, είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρότερα από τη γρίπη και να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικο έντυπο European Respiratory Journal.

Ερευνητές, με επικεφαλής τη λέκτορα επιδημιολογίας Δρ Πία Χάρντελιντ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 400.000 παιδιά και διαπίστωσαν ότι τα βρέφη έως έξι μηνών, που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε νοσοκομείο λόγω γρίπης, από ό,τι βρέφη χωρίς μεγαλύτερα αδέλφια. Σχεδόν οι μισές εισαγωγές στο νοσοκομείο βρεφών έως έξι μηνών, λόγω γρίπης, μπορούν να αποδοθούν στη μετάδοση της από τα μεγαλύτερα αδέλφια.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τα βρέφη που είχαν γεννηθεί μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, επειδή ήταν πολύ μικρά κατά την έναρξης της περιόδου της εποχικής γρίπης.

Σπάνιες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες ή νόσοι των πνευμόνων, αύξαναν επίσης τον κίνδυνο εισαγωγής του βρέφους στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο για βρέφη κάτω των έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο λοίμωξης», εξηγεί η Δρ Χάρντελιντ.

Και συμπληρώνει ότι «τα παιδιά είναι πολύ αποτελεσματικοί φορείς εξάπλωσης των αναπνευστικών ιών, όπως της γρίπης. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο λοίμωξης για τα μικρότερα αδέλφια».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ