Οι γυναίκες που έχουν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη μια φορά είναι πιθανότερο να την επανεμφανίσουν σε επόμενες κυήσεις, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εκδηλώνεται εντός ολίγων ημερών από τον τοκετό, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αλλαγές στην εγκεφαλική χημεία που προκαλούνται από τη διακύμανση των ορμονών μετά τον τοκετό συντελούν στην επιλόχειο κατάθλιψη, συνδυαστικά με την ανεπάρκεια ύπνου που βιώνουν οι περισσότερες ημέρες το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού.

Στα σημάδια της επιλόχειου κατάθλιψης περιλαμβάνονται συναισθήματα λύπης και απελπισίας, αγωνία ή ευερεθιστότητα, κλάμα, αλλάγες στις διατροφικές συνήθειες και τον ύπνο, δυσκολία συγκέντρωσης, θυμός ή οργάη και απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες. Επίσης, μια νέα μητέρα με επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να απομακρυνθεί από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και να δυσκολευθεί να δομήσει συναισθηματικό δεσμό με το παιδί. 

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν στην διαχείριση της κατάστασης. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλόχειος κατάθλιψη εξομαλύνεται εντός ενός έτους από τον τοκετό.

Η Μαρί-Λουις Ρασμουσεν, επίδημιολόγος στο Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από εθνικά αρχεία της Δανίας και εντόπισαν περισσότερες από 457.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει το πρώτο τους παιδί την περίοδο 1996-2013 και δενε ίχαν ιστορικό κατάθλιψης.

Εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία για συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης και συγκεκριμένα αν είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή είχαν αναζητήσει θεραπεία για την κατάθλιψη εντός έξι μηνών από τον τοκετό. Περίπου μια στις 200 γυναίκες είχαν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη.

Όμως, εντός 12 μηνών που έγινε η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, μόνο το 28% αυτών των γυναικών εξακολουθούσαν να κάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη. Και τέσσερα χρόνια αργότερα, το ποσοστό ήταν 5%.

Ο κίνδυνος επιλόχειου κατάθλιψης στις επόμενες κυήσεις ήταν 15% στις γυναίκες που είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά μετά τον πρώτο τοκετό και 21% σε αυτές που αναζήτησαν θεραπεία της κατάθλιψης σε νοσοκομείο. Αυτό αναλογεί σε 27 και 46 φορές υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη κατά την πρώτη κύηση.

«Ο αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με ιστορικό επιλόχειου κατάθλιψης δείχνει ότι υπάρχει υποκείμενη επιρρέπεια στην εκδήλωση κατάθλιψης στην συγκεκριμένη ομάδα. Δηλαδή, αν εκδήλωσες μια φορά την πάθηση, τότε μπορεί να την επανεμφανίσης», εξηγούν οι ερευνητές.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr