Γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν κυρίως την επιρρέπεια στην εκδήλωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA. Παράλληλα, άλλη δημοσίευση στο JAMA Pediatrics δείχνει ότι τα αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο από αυτισμό αν έχει προηγηθεί η γέννηση κοριτσιού με την εν λόγω διαταραχή.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Σβεν Σαντίν, συνεργάστηκαν με σουηδούς συναδέλφους τους και ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 14.500 παιδιά στη Σουηδία, τα οποία είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή αυτισμού.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γενετική επιρροή φθάνει το 83% και η περιβαλλοντική μόνο το 17%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού τείνουν να εμφανίζονται στις ίδιες οικογένειες, αποδίδοντας στην κληρονομικότητα το 50% των περιπτώσεων. Η νέα μελέτη ανεβάζει κι άλλο το ποσοστό των γενετικών παραγόντων που παίζουν ρόλο για την εκδήλωση του αυτισμού.

Στη δεύτερη μελέτη επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοϊατρική πληροφορική Νέϊθαν Πάλμερ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 39.000 παιδιά στις ΗΠΑ που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό (τα αγόρια ήταν τετραπλάσια από τα κορίτσια).

Η μελέτη για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουν περισσότερο με αυτισμό (17%) τα αγόρια που γεννιούνται μετά από μία μεγαλύτερη με αυτισμό αδελφή. Στην περίπτωση αυτή, η πιθανότητα ο μικρότερος αδελφός να είναι και αυτός αυτιστικός είναι σχεδόν μία στις πέντε.

Κάπως μικρότερος είναι ο κίνδυνος (13%) για τα αγόρια που έχουν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό. Μικρότερο κίνδυνο αυτισμού (4%) διατρέχουν κορίτσια που έχουν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ