Παρά την αναμενόμενη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών -ήδη από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής οι πληροφορίες έλεγαν ότι το SPD θα κυμανθεί γύρω στο 20%- η υποδοχή του Μάρτιν Σουλτς στα γραφεία του κόμματος, στο Willy Brandt Haus ήταν θερμή. Ακόμα θερμότερα χειροκρότησε το ακροατήριο την δήλωσή του ότι το κόμμα του δε θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση και θα προτιμήσει τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η φήμη ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος πάντως δεν επιβεβαιώθηκε. Ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προεκλογική καμπάνια του SPD, ιδίως την νεολαία του κόμματος. Παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του, την μεγαλύτερη στην μεταπολεμική ιστορία του SPD και έκανε λόγο για ανασύσταση του SPD ήδη από αύριο.

Δήλωσε ότι επιθυμεί την περαιτέρω παραμονή του στην προεδρία του κόμματος και καταχειροκροτούμενος πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνήσουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτευση», αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή του κόμματός του στην επόμενη κυβέρνηση.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η κ. Μέρκελ και το κόμμα της σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έδειξε την προτίμησή της για ένα συνασπισμό μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruenen).

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», την οποία χαρακτήρισε ντροπή για την χώρα του και προανήγγειλε μια αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέμα για το οποίο έδωσαν με πάθος τη μάχη όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στην προεκλογική περίοδο.

Με τη σαφή αυτή θέση του προέδρου του SPD, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει πλέον στον μεγάλο συνασπισμό της κυβέρνησης, η μοναδική δυνατότητα την οποία έχει πλέον η κ. Μέρκελ είναι να συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», από τα χρώματα των επίδοξων εταίρων της, δηλαδή με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ