Παρά το γεγονός ότι το μεσαίο SUV μοντέλο που, ως έκδοση παραγωγής, θα σηματοδοτήσει στην πράξη το λανσάρισμα της νέας αμιγώς ηλεκτροκίνητης φίρμας της Mercedes-Benz, EQ, εξακολουθεί να έχει το status του πρωτότυπου, χωρίς δηλαδή να έχουν αποσαφηνιστεί τα τελικά του χαρακτηριστικά -τεχνικά και μη- σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της αυτοκινητοβιομηχανίας τα βιβλία παραγγελιών έχουν ήδη ανοίξει, ξεκινώντας από την αγορά της Νορβηγίας η οποία εμφανίζει ιδιαιτέρως δυναμική όσο και δεδομένη αδυναμία στα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ήδη λοιπόν οι Νορβηγοί ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την παραγγελία τους για το Mercedes-Benz EQ προκαταβάλλοντας το ποσό των 20.000 νορβηγικών κορωνών το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 2.200 ευρώ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν έχουν πλήρη γνώση για τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου αλλά και ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Mercedes-Benz, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2019 η ζήτηση είναι ήδη υψηλή με τη γερμανική φίρμα να θέτει τον περιορισμό μίας παραγγελίας ανά άτομο.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο ότι το Mercedes-Benz EQ δεν έχει παρουσιαστεί ως έκδοση παραγωγής η παραπάνω προκαταβολή μπορεί να επιστραφεί.

Σε ό,τι αφορά τον όγκο των παραγγελιών αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Mercedes-Benz, σύμφωνα με πληροφορίες, το EQ φέρεται να έχει συγκεντρώσει ήδη το ενδιαφέρον 2.000 δυνάμει αγοραστών του οι οποίοι έχουν σπεύσει να υποβάλλουν την παραγγελία τους καταθέτοντας και την αντίστοιχη προκαταβολή σε διάστημα λιγότερο από μίας εβδομάδας με δεδομένο ότι η δυνατότητα παραγγελίας είναι διαθέσιμη από την προηγούμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία αποτελεί «παραδοσιακά» την πιο ευνοϊκή αγορά για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά το α΄εξάμηνο του 2017 διατέθηκαν στην τοπική αγορά 14.786 αντίστοιχης τεχνολογίας αυτοκίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 25,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 αλλά και ο μεγαλύτερος στην ευρωπαϊκή επικράτεια (ΕΕ + ΕΖΕΣ) όπου το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικές πωλήσεις 63.519 ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Εξίσου ενδεικτικό για την θέση της Νορβηγίας του πληθυσμού των 5,23 εκατομμυρίων κατοίκων στον ηλεκτροκίνητο τετράτροχο χάρτη πωλήσεων της Ευρώπης, είναι ότι η αμέσως επόμενη στην κατάταξη χώρα σε επίπεδο πωλήσεων ηλεκτροκίνητων για το α΄εξάμηνο του 2017 είναι η Γαλλία των 67 εκατομμυρίων κατοίκων όπου καταγράφηκαν συνολικά 13.555 πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για το συγκεκριμένο διάστημα.

auto.in.gr