Ένα ρομπότ ανέβηκε για πρώτη φορά στο πόντιουμ του θεάτρου Βέρντι στην Πίζα και διηύθυνε ορχήστρα με τενόρο τον διάσημο Αντρέα Μποτσέλι.

Ο YuMi έδωσε το δικό του ρεσιτάλ και πλέον όλοι οι μαέστροι του κόσμου πρέπει να φοβούνται για τη θέση τους.Η ιδιαίτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο φινάλε της Διεθνούς Έκθεσης Ρομποτικής και ο YuMi διεύθυνε με επιτυχία την La Donna του Βέρντι. Είναι η πρώτη φορά που μια μηχανή ανέλαβε να διευθύνει ολόκληρη ορχήστρα με τους μουσικούς να δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος επισημαίνεται η αδυναμία του YuΜi να αυτοσχεδιάσει ή να αντιδράσει σε μια επιθυμία των μουσικών αλλά και οι πολλές ώρες προετοιμασίας που απαιτούνται για κάθε εμφάνιση του.

«Ήταν πολύ δύσκολο να προετοιμαστούμε. Ο YuMi αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός δεδομένων των «σκληρών» κινήσεων που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τα ρομπότ» δήλωσε ο κανονικός διευθυντής της φιλαρμονικής Λούκα.

«Είναι εξαιρετικά ευέλικτος και οι βραχιόνες του έχουν την ίδα κινητικότητα με τα δικά μου χέρια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αποκάλυψε υπήρξαν δυσκολίες στην αρχή καθώς για να μάθει ο YuMi να διευθύνει για έξι λεπτά έπρεπε να προηγηθούν 17 ώρες δουλειάς μιας και πολύ συχνά το ρομπότ «κολλούσε».

Ο YuMi έμαθε να διευθύνει βάσει των κινήσεων του μαέστρου της Φιλαρμονικής τις οποίες κατέγραψε και επεξεργάστηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής.