Το Παρίσι, από χθες γιορτάζει: θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ωστόσο, θα πρέπει και να αρχίσει να προβληματίζεται. Η εμπειρία έχει διδάξει ότι μια τέτοια διοργάνωση μπορεί να απογειώσει, αλλά μπορεί και να προσγειώσει ανώμαλα την οικονομία της χώρας που την αναλαμβάνει.

Πολλά τα παραδείγματα και στη μια αλλά και στην άλλη περίπτωση.

Η Ελλάδα έχει τη δική της εμπειρία, που ήταν κάτι παραπάνω από αρνητική. Οι πόροι που διατέθηκαν γι αυτή την κολοσσιαία προσπάθεια ήταν υπερβολικά πολλοί. Από κάποια στιγμή και μετά, ανεξέλεγκτη. Και η ανταποδοτικότητα, συγκριτικά ελάχιστη. Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, είναι πολύ αμφίβολο αν η χώρα θα επεδίωκε να αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 2004. ‘Η αν τους αναλάμβανε θα φρόντιζε να τους διοργανώσει διαφορετικά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μια βασική αιτία των δεινών της ελληνικής οικονομίας σήμερα, εντοπίζεται σε εκείνη ακριβώς την περίοδο. Μπορεί να είναι και έτσι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Παρίσι καλό θα είναι να μάθουν από τα λάθη των προηγούμενων, αν θέλουν να συνεχίσουν να πανηγυρίζουν και μετά το 2024.