Τις διαδικαστικές εκκρεμότητες της διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και ειδικά το κρίσιμο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας καλείται να επιλύσει στη σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή Αλιβιζάτου. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει συμφωνία καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Η Χαριλάου Τρικούπη, που δέχεται αιτιάσεις για καθυστερήσεις σε ένα ζήτημα που θα ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εκλογής, διευκρινίζει ότι τάσσεται υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Επισημαίνουν όμως ότι θα συμφωνήσουν για τη διεξαγωγή της μόνο «αν εφαρμοστεί το μοντέλο της Εσθονίας». Ζητούν, όπως γίνεται και στη χώρα αυτή, τη μοναδική όπως σημειώνουν που έχει εφαρμόσει ανάλογη διαδικασία, να υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την παραλαβή του κωδικού που θα επιτρέψει την ψήφο από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο.

Το ζήτημα δεν είναι απλό καθώς ισχυρή επιχειρηματολογία υπάρχει από όλες τις «αντιμαχόμενες πλευρές.» Ωστόσο, όπως μεταδίδουν κύκλοι του ΠαΣοΚ, δεν μπορεί στην όλη συζήτηση να μην προσμετρηθεί ότι «δύο από τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας», ενώ και η τρίτη (Vodafone), «έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί ότι μπορεί να την διασφαλίσει πλήρως».

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα»