Γεννήθηκε ως Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου στις 2 Δεκεμβρίου 1923 και άλλαξε για πάντα την πορεία της όπερας.

Από τη φύση της φωνή δραματικής υψιφώνου με ένα μοναδικό ταλέντο να πλάθει ήρωες και να μαγεύει το κοινό. Λυρική, με ένα δραματικό στοιχείο που μαρτυρούσε μια δύσκολη ζωή η Κάλλας ήταν πάντα αυτό που απαιτούσε ο ρόλος. Γυναίκα, ερωμένη, μητέρα, ψυχρή Κινέζα πριγκίπισσα αλλά ζηλιάρα πριμαντόνα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατό της και αυτές τις ημέρες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις προς τιμής της. Στην Αθήνα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει υπέροχες μελωδίες και να θυμηθεί αυτή την σπάνια ντίβα της όπερας, που όμοια της θα δυσκολευτεί πολύ η ιστορία να ξανασυναντήσει.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά ως οφείλει την σπουδαία ερμηνεύτρια στις 14 Σεπτεμβρίου με ένα μοναδικό γκαλά όπερας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Τρεις σπουδαίες υψίφωνοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με διεθνή σταδιοδρομία, οι Τσέλια Κοστέα, Μυρτώ Παπαθανασίου και Χριστίνα Πουλίτση, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Τζουζέππε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Λεό Ντελίμπ, Τζάκομο Πουτσίνι, Ουμπέρτο Τζορντάνο, Γκαετάνο Ντονιτσέττι, Βιντσέντσο Μπελλίνι, που σημάδεψε με τις θεϊκές ερμηνείες της η Μαρία Κάλλας.

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Το Γκαλά Όπερας Μαρία Κάλλας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το New York Times Athens Democracy Forum, ένα διεθνές φόρουμ για τη δημοκρατία.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη σειρά του διοργανώνει μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την παράσταση «La Diva: 40 χρόνια», με τη βραβευμένη υψίφωνο στο «Gran Prix – Maria Callas» του Athenaeum, Ντινάρα Αλίεβα και υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Αλίεβα φημίζεται για τη βαθιά εκφραστικότητά της και τη σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της. Στην εμφάνισή της στο Μέγαρο τραγουδάει άριες που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα από εμβληματικές όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι κ.ά.