Συνέντευξη στην Αλεξία Κεφαλά

«Κλειδί» για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας «είναι μόνο η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους». Αυτό δηλώνει στο in.gr ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην χώρα μας, συνοδεύοντας τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Αντιθέτως, για τον κ. Λε Μερ, «κλειδί» δεν είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επίσης, πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις και εξηγεί πώς:


Η υποστήριξη της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός ενιαίου προϋπολογισμού για την ευρωζώνη;

Το ΕΝΤ δεν έχει καμία σχέση με την δημοσιονομική ικανότητα. Το ΕΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο σταθεροποίησης σε περίπτωση κρίσης διαθέτοντας αυτόνομη δημοσιονομική ικανότητα που προορίζεται να ενεργεί σε περιόδους κρίσεων αλλά και να επενδύει στην καινοτομία, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Πώς σκοπεύετε να σκοπεύετε να διαχειριστείται το ζήτημα των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη;

Πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει: – ενίσχυση του αναπτυξιακού μας δυναμικού – πρόσφορο έδαφος για καινοτομίες όπου θα υπάρχει υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και θα ενθαρρύνονται οι πρωτοβουλίες.
Αυτό απαιτεί επίσης ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει την υγιή χρηματοδότηση των εταιρειών μας. Αυτό εφαρμόζουμε στην Γαλλία με τον Eμμανουέλ Μακρόν.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Το QE δεν είναι το κλειδί για όλα τα ελληνικά προβλήματα. Τα σημαντικά είναι μόνο η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

*Αναφορά στη συνέντευξη του Λε Μερ στο in.gr κάνει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι για τα προβλήματα της Ελλάδας το κλειδί δεν είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) αλλά η επιστροφή στην ανάπτυξη και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα.