Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ελάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Δανία.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο The BMJ, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αάρχους αξιολόγησαν στοιχεία για περισσότερα από 905.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1998-2012. Τα παιδιά είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 16,5 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων 32.400 παιδιά διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή.

Ο 15ετής κίνδυνος ψυχιατρικής διαταραχής ήταν 8% μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατά την κύηση δεν είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά. Για όσα των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει πριν την κύηση ο κίνδυνος ήταν 11,5%. Και ο κίνδυνος έφτανε στο 14,5% για τους απογόνους γυναικών που είχαν πάρει πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης ή που ξεκίνησαν τη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ενώ ήταν έγκυες.

Ωστόσο οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνει με προσοχή, αφού επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και έτσι η σχέση που εντοπίστηκε μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα της μητρικής ψυχικής πάθησης συνδυαστικά με την ενδομήτρια έκθεση στα αντικαταθλιπτικά.

«Οι μητέρες με τα σοβαρότερα συμπτώματα είναι πιθανότερο να λαμβάνουν αγωγή και κατά την κύηση. Επίσης, η απόφαση διακοπής ή συνέχισης της αντικαταθλιπτικής αγωγής στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνεται με κοινή απόφαση ασθενούς-γιατρού. Οι μονομερείς αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στη μητέρα και το κυοφορούμενο έμβρυο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr