«Θέλω να τους δώσω πίσω την ανθρωπιά τους». Με αυτήν τη φράση ο σύριος καλλιτέχνης Αμπντάλα αλ Ομάρι (Abdalla al Omari), πρόσφυγας στο Βέλγιο, εξήγησε την απόφασή του να δημιουργήσει μια σειρά πινάκων ζωγραφικής στους οποίους απεικονίζονται ως πρόσφυγες μεγάλοι ηγέτες του κόσμου: ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«The Vulnerability Series» είναι ο τίτλος που ο αλ Ομάρι έδωσε στο εν λόγω project του. «Το να είσαι πρόσφυγας είναι σαν να έχεις ένα καινούριο εξόγκωμα στο σώμα σου, με το οποίο δεν έχεις καμία σχέση, και θα μείνει έως την τελευταία μέρα, οπότε καλύτερα να το χειριστείς» δήλωσε στο CNN ο σύριος καλλιτέχνης.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναπαρίσταται σαν πρόσφυγας που κρατά στα χέρια του ένα παιδάκι. Στην πλάτη του, τα υπάρχοντά του κι ένα υπνόστρωμα, στο δεξί του χέρι κρατά μια φωτογραφία της οικογένειάς του.

Ο Πούτιν απεικονίζεται ως ένας άστεγος, ενώ ο Άσαντ είναι μέχρι τη μέση στο νερό με ένα χάρτινο καραβάκι να έρχεται να τον σώσει.

Σε έναν άλλον πίνακα, με τίτλο «Η ουρά», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, περιμένουν σε μια ατέλειωτη σειρά ανθρώπων να τους δοθεί κάτι να φάνε.

«Κατά κάποιον τρόπο, ο στόχος μου μετατοπίστηκε από το να εκφράσω τον θυμό μου σε μια πιο ζωντανή επιθυμία να αφοπλίσω τις φιγούρες μου, να τους απεικονίσω εκτός της θέσης ισχύος που έχουν» εξομολογήθηκε ο αλ Ομάρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ