Μπορεί οι άνθρωποι με χαμηλό ανάστημα να αισθάνονται μειονεκτικά αλλά έχουν πλέον έναν λόγο να αισθάνονται ότι πλεονεκτούν έναντι των ψηλών. Σουηδική μελέτη δείχνει ότι οι κοντοί έχουν μικρότερο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Genetics.

Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός που κυρίως ξεκινά από τα κάτω άκρα μπορεί να επεκταθεί στους πνεύμονες και να αυξήσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λούντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάλμε, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπενγκτ Ζολερ, μελέτησε στοιχεία για πάνω από 2,6 εκατομμύρια άτομα από τη Σουηδία, άνδρες στρατιώτες των οποίων η κατάσταση της υγείας είχε καταγραφεί από το 1950 έως το 1990 καθώς και έγκυες γυναίκες από το 1969 έως το 2010.

Ολόκληρο το δείγμα απαρτιζόταν από ζευγάρια αδελφών, ώστε να αποκλειστούν γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες με ανάστημα χαμηλότερο από 1,52 εκατοστά είχαν 65% μικρότερο κίνδυνο απ’ αυτούς με ανάστημα 1,82 εκατ. και άνω, να εκδηλώσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Ο κίνδυνος ήταν 69% μικρότερος για τις γυναίκες με ύψος 1,52 και κάτω που ήταν έγκυες για πρώτη φορά συγκριτικά με όσες είχαν ανάστημα 1,82 ή και περισσότερο.

«Φυσικά το ύψος δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε. Και το ανάστημα των ανθρώπων έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται, ενδεχομένως επηρεάζοντας την επίσης αυξημένη συχνότητα της θρόμβωσης», σχολιάζει ο Δρ Ζολερ.

Αιτιολογώντας τον συσχετισμός αναστήματος-θρόμβωσης ο ερευνητής την αποδίδει στο γεγονός ότι τα ψηλά άτομα έχουν μακρύτερες φλέβες στα πόδια και άρα περισσότερη επιφάνεια για την εκδήλωση προβλημάτων. «Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη βαρυτική πίεση στις φλέβες των ποδιών των ψηλών ανθρώπων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ροής του αίματος ή και προσωρινής διακοπής της», λέει.

Πάντως, η μελέτη έχει σχεδιαστικούς περιορισμούς, αφού οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να συνεκτιμήσουν παράγοντες του τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία των συμμετεχόντων, όπως η διατροφή, η άθληση και αν οι γονείς τους κάπνιζαν ή όχι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr