Πολλές εκατοντάδες ελαφρά όπλα και πιστόλια ισπανικής κατασκευής έχουν καταλήξει στα χέρια σύρων ισλαμιστών ανταρτών και, φυσικά, στα χέρια μαχητών του ISIS. Θεωρούνται τα αγαπημένα όπλα τους λόγω του εύκολου χειρισμού τους αλλά και επειδή μπορεί να μεταφερθούν εύκολα, χωρίς κάποιος να τα αντιληφθεί, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Publico.

Τη μαζική χρήση όπλων -ιδίως διαφόρων τύπων πιστολιών, όπως τα Astra, Star ή Llama, που κατασκευάζονταν από τρία εργοστάσια στο Εϊμπάρ (Χώρα των Βάσκων), που πλέον δε λειτουργούν- έχει τεκμηριώσει, έπειτα από λεπτομερή και μακρόχρονη έρευνα, ο ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Γιάγο Ροδρίγεθ, παρακολουθώντας το οπτικό υλικό, αλλά και τις γραπτές αποδείξεις που αναρτούν στο διαδίκτυο οι ίδιοι οι μαχητές.

Όπως τονίζει ο ίδιος ο ερευνητής, «μόνο στην ψηφιακή μαύρη αγορά του Ιντλίμπ έχουν εντοπιστεί 300 αγγελίες για πιστόλια Star. Ενδεχομένως πολλές από αυτές να είναι επαναλήψεις, αλλά και πάλι τολμούμε να πιθανολογήσουμε πως υπάρχουν πάνω από χίλια τεμάχια αυτού του πιστολιού και πως όχι λιγότερο από εκατό από αυτές αναμένουν αγοραστή τούτη τη στιγμή που μιλούμε».

Στον αριθμό αυτόν πρέπει να προσθέσουμε και μια άγνωστη ποσότητα —«αλλά εξίσου σημαντική», τονίζει ο ίδιος— από άλλα φορητά όπλα τύπου Astra ή Llama (φλόγα), επίσης κατασκευασμένα στη Χώρα των Βάσκων. Όπως προσθέτει ο Ροδρίγεθ, γεγονός παραμένει πως «το Star είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα φορητά όπλα από τους τζιχαντιστές, και ένα όπλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μαζί με το αυστριακό Γκλοκ και το βελγικό GP-35».

Ένα πιστόλι αυτού του τύπου, που έχει κατασκευαστεί προ εξήντα ετών, μπορεί να αγοραστεί έναντι 1.800 ευρώ στην αγορά όπλων, ποσό που ισοδυναμεί με το αντίτιμο που πληρώνει κάποιος για την αγορά έξι Καλάσνικοφ στη μαύρη ή κανονική αγορά της Μέσης Ανατολής. Ο λόγος για την τόσο μεγάλη δημοφιλία του είναι ότι μπορεί να κρυφθεί και να μεταφερθεί εύκολα.

Τα πιστόλια Star κατασκευάζονταν από το ομώνυμο εργοστάσιο STAR Bonifacio Echeverria S.A., που έκλεισε το 1997 και αργότερα προσπάθησαν να το ξαναλειτουργήσουν οι εργαζόμενοί του, έως το οριστικό κλείσιμό του πριν από πέντε χρόνια.

Πέρα από αυτούς τους τύπους πιστολιού, υπάρχουν αδιαφιλονίκητες αποδείξεις για τη χρήση ισπανικών ημιαυτόματων δεύτερης γενιάς Z62 και Ζ70 (βεληνεκούς 9mm parabellum), καθώς έχει διαπιστωθεί  η χρήση τους από κυβερνητικούς στρατιώτες του Χαφέζ αλ Άσαντ, ενώ έχουν εντοπιστεί και πολλά τεμάχιά τους να πωλούνται στην αγορά όπλων στη Συρία.

Κανείς δε γνωρίζει πώς κατέληξαν τα όπλα αυτά, ούτε και μέσω ποιων πλαγίων οδών. Για παράδειγμα, στα επίσημα αρχεία έχει καταγραφεί η πώληση μιας παρτίδας όπλων βεληνεκούς μικρότερου των 20mm, που θα μπορούσε να καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία, από κυνηγετικές καραμπίνες έως αυτόματα όπλα.

Αρχικά η Ισπανία είχε τηρήσει αυστηρούς κανόνες στις εξαγωγές όπλων σε ξένους στρατούς, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη διοχέτευση στα Βαλκάνια όπλων από το  Εϊμπάρ που είχαν πουληθεί στον Παναμά. Όπως τονίζει ο Ροδρίγεθ, η κυβέρνηση επέβαλλε αυστηρούς ελέγχους στις πωλήσεις όποτε κάποιο εργοστάσιο βρισκόταν στα πρόθυρα του κλεισίματος, όμως κανείς δε γνωρίζει τι γινόταν στην άδηλη προηγούμενη περίοδο.

Επίσης, προκύπτει πως τα όπλα αυτά, που πωλούνταν με τις ευλογίες του κράτους στις χώρες του Περσικού Κόλπου, εμφανίζονταν κατόπιν σε άλλα θέατρα συγκρούσεων, όπως συνέβη με τους εκτοξευτήρες χειροβομβίδων Instalaza, που εντοπίστηκαν στα χέρια της σαουδαραβικής συμμαχίας που μάχεται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης, τονίζει ο Ροδρίγεθ.

Στις αρχές του χρόνου η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 12.000 όπλα -μεταξύ τους, και πιστόλια Star και Astra- κατά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπορίου όπλων. Κατά πάσαν πιθανότητα προορίζονταν για άλλους ευρωπαίους εμπόρους όπλων και κατά τον Ροδρίγεθ «δε μοιάζει να είναι μια από τις συνήθεις οδούς διάθεσης των πιστολιών αυτών στη Συρία».

Επισήμως βέβαια δηλωνόταν πως δεν υπήρχαν όπλα και στο στρατό του Ιράκ, πριν από το 2003, όμως μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν η αγορά της Μέσης Ανατολής πλημμύρισε από δεκάδες ελαφρά και ημιαυτόματα όπλα ισπανικής κατασκευής.

Πρόσφατα, ο Γιάγο Ροδρίγεθ, που είναι συγγραφέας ενός βιβλίου για τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ισπανία και τις αραβικές χώρες, εντόπισε την παρουσία ισπανικών όπλων που είχαν επανεξαχθεί από τις ΗΠΑ. «Το ότι τα πιστόλια αυτού του είδους έχουν πέσει στα χέρια του ISIS είναι πλέον βέβαιο. Όπως επίσης και ότι κάποια από αυτά βρίσκονται στα χέρια της Αλ Νούσρα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι κατορθώνουν να τα περάσουν στην Ευρώπη για φονικές επιθέσεις στη Γηραιά Ήπειρο», τονίζει ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ