Οι βρετανοί αποκαλύπτουν μια σχεδιαστική μελέτη τιμονιού, συνδυάζοντας γενναίες δόσεις τεχνητής νοημοσύνης και ευρηματικού design σε μια ιδανική αποτύπωση των συστημάτων διεύθυνσης για το αύριο της αυτόνομης οδήγησης όπου το τιμόνι θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο ρόλο.

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο επιχειρεί να περιγράψει το φουτουριστικό τιμόνι Sayer, όπως ονομάζεται, το οποίο θα παρουσιαστεί στο 1ο φεστιβάλ τεχνολογίας του κολεγίου Saint Martins του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, το Sayer αποτελεί κάτι μεταξύ συστήματος διεύθυνσης και προσωπικού βοηθού, «ακούει» σε φωνητικές εντολές και μπορεί, αποκτώντας πρόσβαση στην προσωπική σας ατζέντα, να σας υπενθυμίσει την ώρα που θα πρέπει να ξυπνήσετε προκειμένου να είστε συνεπείς για τις υποχρεώσεις σας καθώς και να φροντίσει να φέρει το αυτοκίνητο στο κατώφλι σας, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα διαθέτει.

Παράλληλα, θα μπορεί να σας πληροφορήσει για το ποια τμήματα της εκάστοτε διαδρομής σας προσφέρονται για οδήγηση με κριτήριο την μέγιστη οδηγική ευχαρίστηση.

Σε επίπεδο design, το Sayer διαθέτει ένα και μοναδικό διακόπτη να διαταράσσει τον σχεδιαστικό μινιμαλισμό του, ενώ μπορεί να προβάλλει στις ματ αλουμινένιες επιφάνειές του πληροφορίες και ενδείξεις που θεωρεί ζωτικές για τον οδηγό του.

Όπως σημειώνουν οι JLR οι οποίες περιγράφουν τη σχεδιαστική μελέτη ως ένα «όμορφα σμιλεμένο έργο τέχνης», η ονομασία του οφείλεται σε έναν ιδιαίτερα αφοσιωμένο υπάλληλο της εταιρείας, τον Malcolm Sayer ο οποίος εργάστηκε για τους Βρετανούς μεταξύ 1951 και 1970 και η δημιουργία του συγκεκριμένου τιμονιού βασίζεται σε ιδέες του.

auto.in.gr