Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέξας: Επτά νεκροί και 30.000 άστεγοι από τον Χάρβεϊ- Υπερχείλισε φράγμα

Τέξας: Επτά νεκροί και 30.000 άστεγοι από τον Χάρβεϊ- Υπερχείλισε φράγμα

Ο απολογισμός των νεκρών από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας ανήλθε στους επτά, τουλάχιστον, ενώ πρωτόγνωρες πλημμύρες αναμένεται να εξαναγκάσουν περισσότερα από 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας ανήλθε στους επτά, τουλάχιστον, ενώ πρωτόγνωρες πλημμύρες αναμένεται να εξαναγκάσουν περισσότερα από 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για την άνοδο της στάθμης του νερού τις επόμενες μέρες καθώς η καταιγίδα μαίνεται πάνω από τις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού.

Χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς, αστυνομία, διασώστες και πολίτες έσπευδαν με ελικόπτερα, πλοιάρια και ειδικά φορτηγά να βοηθήσουν τα εκατοντάδες άτομα που θεωρούνται εγκλωβισμένα στο Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καταιγίδα Χάρβεϊ, που έπιασε στεριά την Παρασκευή κοντά στο Κόρπους Κρίστι, περίπου 354 χλμ νότια του Χιούστον, ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που πέρασε από το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια.

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν στην κομητεία Χάρις, όπου βρίσκεται το Χιούστον, σύμφωνα με την Τρίσια Μπέντλεϊ, εκπρόσωπο του γραφείου του ιατροδικαστή της κομητείας.

Υπερχείλισε φράγμα λίγο έξω από το Χιούστον

Μεγάλο φράγμα λίγο έξω από το Χιούστον άρχισε να υπερχειλίζει, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ «σπρώχνει» τη στάθμη των υδάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομητείας Μπραζόρια.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησαν μέσω Twitter ότι ένα αντιπλημμυρικό φράγμα στις Λίμνες Κολούμπια δεν άντεξε στα νερά των πλημμυρών που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ και κάλεσαν όσους κατοίκους δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την περιοχή να το κάνουν αμέσως.

Στο μεταξύ, δύο ταμιευτήρες υδάτων που συνέβαλαν να περιοριστούν οι συνέπειες των σφοδρών βροχοπτώσεων της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ έχουν αρχίσει να υπερχειλίζουν, γεγονός που ώθησε τις αρχές να αφήσουν περισσότερο νερό να ρεύσει στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης —το οποίο ήδη αντιμετωπίζει τεράστια πίεση— για να αμβλυνθεί η κατάσταση σε δύο φράγματα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Κομητείας Χάρις.

Οι αξιωματούχοι της Κομητείας παρακολουθούν την κατάσταση σε έξι συνοικίες γύρω από τους ταμιευτήρες και προέτρεψαν τους κατοίκους των περιοχών αυτών να απομακρυνθούν πριν ανέβει το επίπεδο του νερού.

Το γεγονός ότι αφέθηκαν νερά από τους ταμιευτήρες στο αποχετευτικό σύστημα αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα των πλημμυρών στις περιοχές γύρω από τον Μπάφαλο Μπαγιού, έναν ποταμό ο οποίος περνάει από το κέντρο του Χιούστον, σύμφωνα με τον Τζεφ Λίντερ, έναν αξιωματούχο της Κομητείας Χάρις που εργάζεται για αντιμετώπιση των πλημμυρών. Στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης δεν έχουν αναφερθεί πλημμύρες μέχρι τώρα.

Παράλληλα, υπάρχουν έντονες ανησυχίες και για την υπερχείλιση του φράγματος Μπάρκερ.

«Απλώστε πετσέτες για να σας δούμε…»

Γυναίκα 60 χρονών σκοτώθηκε στον ύπνο της στη γειτονική κομητεία Μοντγκόμερι από πτώση δέντρου στο τροχόσπιτο όπου ζούσε, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το γραφείο του τοπικού ιατροδικαστή. Οι αρχές πιστεύουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων και από γειτονικές κομητείες.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να παραμείνει στο Τέξας τις επόμενες μέρες, με βροχοπτώσεις που θα προσθέσουν τουλάχιστον άλλα 25-31 εκατοστά βροχής, και με πιθανές πλημμύρες στη γειτονική Λουϊζιάνα.

Σε σκηνές που θυμίζουν τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη το 2005, ομάδες αστυνομικών και του Λιμενικού έχουν διασώσει τουλάχιστον 2.000 άτομα έως τώρα, ανασύροντάς τα τις περισσότερες φορές από τις στέγες με ελικόπτερα, ενώ προτρέπουν εκατοντάδες άλλα που βρίσκονται απομονωμένα σε πλημμυρισμένα σπίτια να απλώσουν πετσέτες ή σεντόνια έξω από τα παράθυρα ώστε να τραβήξουν την προσοχή των διασωστών.

Μέχρι και τη Δευτέρα το απόγευμα, το κέντρο του Χάρβεϊ εξαπλωνόταν επί 137 χλμ στην περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του Χιούστον, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι και αύριο θα έχει διαγράψει τόξο προς το Χιούστον, πόλη 6,8 εκατ. κατοίκων, με τις χειρότερες πλημμύρες να αναμένονται αργότερα αύριο και την Πέμπτη.

Στα καταφύγια 5000 άτομα

Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα φράγματα από τους αποθετήρες νερού Αντικς και Μπάρκερ κοντά στο Χιούστον ώστε να φύγει το νερό προς το Μπάφαλο Μπαγιού, βαλτώδες ποτάμι που διασχίζει το Χιούστον. Οι αρχές της πόλης προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες πλημμύρες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές μεταξύ πέφτουν σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 240 χλμ από το Χιούστον, ανεβάζοντας τη στάθμη των ποταμών γύρω από την πόλη.

Περίπου 5.000 άτομα βρίσκονται σε καταφύγια από τη Δευτέρα το πρωί, ανέφεραν αξιωματούχοι της πόλης, ενώ ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών προέβλεψε ότι ακόμα 30.000 άτομα θα χρειαστούν πρόχειρη στέγαση.

Οι αρχές του Χιούστον δεν διέταξαν την εκκένωσή του από φόβο ότι θα εγκλωβιστούν πολλά άτομα σε λεωφόρους της πόλης που τώρα έχουν καλυφθεί από νερά, το βάθος των οποίων σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα μέτρο.

Στο Τέξας ο Τραμπ


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα στο Τέξας, επιθυμώντας να επιδείξει την ενότητα της χώρας μπροστά σε αυτή τη «φοβερή τραγωδία».

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, ο Τραμπ δεν θα επισκεφθεί το Χιούστον που εξακολουθεί να απειλείται από τη συνεχιζόμενη άνοδο των υδάτων, αλλά θα μεταβεί στο δυτικό τμήμα του Τέξας για να επιθεωρήσει από κοντά τις ζημιές που έχουν γίνει στη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος Πολιτεία των ΗΠΑ.

«Είμαστε μια αμερικανική οικογένεια, θα πολεμήσουμε μαζί», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, επιθυμώντας να παρουσιαστεί ενωτικός, ένα ρόλο που δεν έχει καταφέρει να ενσαρκώσει εδώ και επτά μήνες που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές στο Τέξας και τη Λουιζιάνα για να σώσουμε ζωές και ευχαριστούμε τους διασώστες και όλους όσοι συμμετέχουν στις προσπάθειες», δήλωσε ο Τραμπ τη Δευτέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024