Για όσους επιλέγουν τους εναλλακτικούς προορισμούς, τα βουνά και τα ποτάμια μακριά από τις πολύβουες παραλίες του Αυγούστου, η ορεινή Βωβούσα και το πολυεπίπεδο φεστιβάλ που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές, μοιάζει μια από ιδανικότερες επιλογές.

Το Φεστιβάλ Βωβούσας θα ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου 2017. Η θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς να λείπουν οι εκθέσεις φωτογραφίας, ο κινηματογράφος, η μουσική και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, ενώ λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Βόρειας Πίνδου, από το 2017 εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων το χωριό Περιβόλι.

Ωστόσο, τα φώτα του φετινού φεστιβάλ «πέφτουν» πάνω στους κινηματογραφιστές αδελφούς Μανάκια, δύο προσωπικότητες με μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από τη Βωβούσα, στη γειτονική Αβδέλλα.

Λίγα λόγια για τη Βωβούσα
Γαντζωμένη στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, η Βωβούσα πήρε το όνομά της από τον ποταμό Αώο και τη βοή που προκαλεί όταν τη διασχίζει. Το θαυμάσιο μονότοξο γεφύρι (1748) που ενώνει τους δύο μαχαλάδες, αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού και συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία.

Η Βωβούσα είναι ένα ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, που αριθμεί περί τους 70 κατοίκους. Η Βωβούσα ή Μπαϊάσσα (στα Βλαχικά) βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου, γειτνιάζει με τη περίφημη Βάλια Κάλντα και είναι στις παρυφές περιοχών NATURA 2000.

Σε αιώνια σχέση με τα νερά και τα παρθένα δάση, η περιοχή κατοικείται από είδη, όπως η καφέ αρκούδα και ο Ασπροπάρης αετός, και κυριαρχείται από το υδάτινο στοιχείο.

entertainment.in.gr