«Αμφισβητήσιμους» αλλά και «ανεύθυνους» χαρακτηρίζει όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σε πέντε-δέκα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας, είπε ο νεαρός Μαρκ απαντώντας σε ερώτηση θεατή του νεότερου Facebook Q&A που έκανε ζωντανά από την αυλή του σπιτιού του, κάνοντας μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο.

Φωτεινά παραδείγματα κατά τον Ζούκερμπεργκ, η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση ασθενειών και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό «που θα εξαλείψουν τα τροχαία δυστυχήματα».

Ο Έλον Μασκ που, αντίθετα, συγκρίνει την τεχνητή νοημοσύνη με ένα κάλεσμα στους δαίμονες, θα του απαντούσε λακωνικά σε λίγο.

Αφορμή για την ερώτηση που υποβλήθηκε στον νεαρό δισεκατομμυριούχο στάθηκε η σαφής θέση που εξέφρασε άλλη μια φορά ένας άλλος δραστήριος δισεκατομμυριούχος από τη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, που «τρέχει» σειρά από φιλόδοξα εγχειρήματα, συμμετείχε πρόσφατα στο συνέδριο Governor’s Summit. Εκεί, κάλεσε τους αξιωματούχους να επέμβουν «αυτή τη φορά εγκαίρως, δηλαδή εκ των προτέρων», γιατί, κατά την άποψή του, η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά για πρώτη φορά απειλή για ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, ή άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα που έπληξαν πολλούς, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα που συνιστά απειλή για ολόκληρη την κοινωνία -όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας πάρα πολλών ανθρώπων, αλλά και την ανθρωπότητα, αφού τα ρομπότ θα τα κάνουν όλα, κυριολεκτικά όλα, καλύτερα από εμάς, είχε πει ο Μασκ.

Αντίθετα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θεωρεί τον Μασκ και όσους ταυτίζονται με τη θέση αυτή ως «naysayers», επίμονους αρνητές που για λόγους που δεν μπορεί να αντιληφθεί επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Έχω μιλήσει στον Μαρκ γι’αυτό. Η κατανόησή του για το θέμα είναι περιορισμένη», απάντησε ο Έλον Μασκ με ένα tweet.

Movie on the subject coming soon…

— Elon Musk (@elonmusk) July 25, 2017

Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης επάνω μας έχει ήδη δημιουργήσει ερωτήματα, και έχει θέσει τουλάχιστον ζητήματα ηθικής, διακρίσεων αλλά και κινδύνους σωματικής βλάβης:

tech.in.gr