Οι γυναίκες που καταναλώνουν τροφές με πολλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Endocrinology.

«Η λιπαρή διατροφή δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στην έγκυο, αλλά προκαλεί χάος στον αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό εγκέφαλο και στις ορμόνες του νεογνού, συντελώντας στην εκδήλωση διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι αυτή η αρνητική επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής δε μπορεί αντιστραφεί από μια μετέπειτα υγιεινή διατροφή.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον μελέτησε την επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά σε έγκυα θηλαστικά. Χώρισε σε δύο ομάδες 65 θηλυκούς ιαπωνέζικους μακάκους, όπου τα μισά πειραματόζωα έτρωγαν πολλά λιπαρά και τα υπόλοιπα έκαναν ελεγχόμενη διατροφή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τη συμπεριφορά των 135 απογόνων των μακάκων και διαπίστωσαν ότι αρσενικά και θηλυκά που είχαν εκτεθεί στην λιπαρή διατροφή κατά την κύηση είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό ήταν απόρροια της εξασθενημένης ανάπτυξης του κεντρικού συστήματος της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν ως αποτέλεσμα διαταραχές της διάθεσης, ενώ επηρεάζουν την όρεξη, την πέψη, τη μνήμη, τον ύπνο και την σεξουαλική λειτουργία.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υγιεινή διατροφή ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής του νεογνού, μετά τη γέννα, δεν ήταν ικανή να αντιστρέψει την επίδραση της ανθυγιεινής διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με την γενετική σε ότι αφορά διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

«Σε καμιά περίπτωση δεν κατηγορούμε τις μητέρες. Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη επιμόρφωσης τους για τους κινδύνους της ανθυγιεινής διατροφής και την επιμόρφωσή τους ώστε να κάνουν καλύτερες επιλογές. Και φυσικά δεν πρέπει να αμελούμε την ανάγκη των πολιτικών υγείας που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά», σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Ελινορ Σαλιβαν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr