Ο γάμος κινείται κάπου ανάμεσα στην παράδοση, την κοινωνική συνθήκη, το trend και την… απελπισία. Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της γαμήλιας παραφιλολογίας καμιά φορά βρισκόμαστε εγκλωβισμένες σε φόβους, αμφιβολίες, αναστολές και παρορμητισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία και η… βιωσιμότητα ενός γάμου δεν δείχνουν εξαρχής της προθέσεις τους. Μπορεί όλα να ξεκινήσουν με τις καλύτερες των προϋποθέσεων και να λήξουν άδοξα και αντίστοιχα οι αρχικές ενδείξεις να είναι κάτι παραπάνω από αρνητικές και όμως και η σχέση να λειτουργήσει καλά στην πορεία της και το living happily ever after να βρει την δικαίωση του.

Όλα αυτά είναι λογικά αν αναλογιστούμε ότι ο γάμος οφείλει την ύπαρξη του σε δυο ανθρώπους και οι άνθρωποι δεν αποτελούν πάντα μια σταθερά. Οι προσωπικότητες αλλάζουν, οι φιλοσοφίες αλλάζουν, οι ψυχολογίες αλλάζουν. Η αλληλεπίδραση των ανθρώπων, η ισορροπία της συμβίωσης του μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά με κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή.

Κάντε ένα βήμα πίσω, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αν δεν βρίσκετε τον εαυτό σας να τριγυρίζει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες, τότε μάλλον δεν βιώνετε τον καταναγκασμό του γάμου.

Μα έχω πατήσει τα 40.

Αχ, αυτή η ηλικία. Ένας από τους βασικούς αγχωτικούς παράγοντες της ζωής μας. Έχεις βρει τον κατάλληλο; Νιώθεις όντως ότι θέλεις να τον παντρευτείς; Νιώθεις ότι όντως γενικά θέλεις να παντρευτείς; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να σε απασχολούν και όχι η χρονολογία στην ταυτότητα σου. Ποιος νόμος ή ποια φιλοσοφία θέτει τον γάμο ως προϋπόθεση ευτυχίας; Σε ποια ηλικία καιγόμαστε; Αν ο γάμος είναι πραγματική επιθυμία σου θα το τολμήσεις ακόμη και στα 60 σου. Το κυριότερο είναι ο σωστός σύντροφος και όχι η δεκαετία της ζωής σου. Το να το βάλεις αυτοσκοπό για καθαρά κοινωνικούς λόγους – μην φοβάσαι, ο όρος γεροντοκόρη αρχίζει και εκλείπει από το λεξιλόγιο μας – να παντρευτείς μόνο και μόνο επειδή «σε πήραν τα χρόνια» είναι ο,τι χειρότερο για ένα ευτυχισμένο γάμο και η αρχή ενός ατελείωτου συμβιβασμού.

Είναι τόσο καλό παιδί          

Σου αρκεί; Σου αρκεί ένα καλό παιδί και η συγκατάθεση φίλων και συγγενών; Σίγουρα – το έχουμε ξαναπεί – ο γάμος είναι κάτι παραπάνω από ερωτοχτυπήματα αλλά δεν χρειάζεται να τα ισοπεδώσουμε όλα. Μόνο η λογική δεν μπορεί να ισχυροποιήσει ένα γάμο. Χρειάζεται και ερωτική επιθυμία, θαυμασμός. Δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν όταν παντρευόμαστε και καθόλου μην υποκύψετε σε ατάκες τύπου «έλα μωρέ, τόσο καλό είναι», «στα μάτια σε κοιτάει» και «πού θα ξαναβρείς τέτοιο παιδί;». Αν το νιώθετε πραγματικά κάντε το, όχι με το ζόρι και όχι σαν να αγοράζετε ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν σας ενθουσιάζουν αλλά «δεν βαριέσαι. Φθηνά είναι. Θα τα φορέσω τώρα και βλέπουμε».

Τόσα χρόνια είστε μαζί

Αγάπη, έρωτας και γάμος δεν πάνε με το μέτρο. Τι σημασία έχει να είστε πολλά χρόνια με το σύντροφο σας; Αν δεν θέλει να σας παντρευτεί θα τον αναγκάσετε με το ζόρι χρησιμοποιώντας απλά το επιχείρημα της… παλαιότητας; Αν επίσης, εσείς δεν θέλετε να παντρευτείτε γιατί μια χαρά τα περνάτε και έτσι θα πρέπει να παντρευτεί απλά για να βάλει το καινούργιο της ταγέρ η αγαπημένη σας θεία; Η ανάβαση στα σκαλιά της εκκλησίας δεν προκύπτει μετά από το ζύγισμα των χρόνων αλλά μετά το «ζύγισμα» των συναισθημάτων και της επιθυμίας.

ΑΝΝΙΩ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΟ: FEATHER AND STONE

gamos.gr