Τον φόβο του για τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης επανέλαβε ο Έλον Μασκ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι δισεκατομμυριούχος επενδυτής πολλών φιλόδοξων έργων με τεχνολογία αιχμής. Αυτή τη φορά, ο Μασκ επεσήμανε σε συνέδριο αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων ότι πρέπει να πράξουν πριν συμβεί το κακό, όχι μετά, όπως συμβαίνει συνήθως, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά. Πρέπει η Πολιτεία να θέσει τους κανόνες, κανείς δεν θα σταματήσει να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αφού διαφορετικά θα αφανιστεί από την αγορά, σημείωσε ο Έλον Μασκ.

Η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού, όχι για κάποιους ανθρώπους, όπως συνέβη με την έλευση των αυτοκινήτων, ή των αεροπλάνων όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα ρομπότ πιο έξυπνα και καλύτερα από όλους μας, κι αυτό είναι επικίνδυνο, υποστήριξε ο επιχειρηματίας.

Ακούστε τα σχόλια του Έλον Μασκ στο National Governors Meeting για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά το 48ο λεπτό. O επιχειρηματίας που επενδύει στην αυτόνομη οδήγηση, στην τάχιστη μεταφορά (hyperloop) και στον Άρη, χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφανισμού ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού.

Εντούτοις, ο κυβερνήτης της Νεβάδα σε ρόλο δημοσιογράφου και το κοινό δεν φάνηκε να παίρνουν πολύ σοβαρά τις προειδοποιήσεις Μασκ, και αυτό είναι κάτι το οποίο σαφώς ο ίδιος αναγνωρίζει: «Έχω δει πολλά επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης και έχω πολλές φορές σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου. Πριν όμως, βγουν τα ρομπότ και αρχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους στους δρόμους, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν».

Η άποψη του Μασκ είναι ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης για να μην επιδοθούν οι ανταγωνιστές σε μια ατέρμονη διαμάχη, χωρίς όρια, κανόνες και ηθικούς φραγμούς. Εμφανίστηκε άλλη μια φορά βέβαιος ότι ο πρώτος τομέας που θα πλήξει η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτός των μεταφορών, όπου όλα, κυριολεκτικά όλα, θα γίνονται με ρομπότ. Τα ρομπότ θα κλέψουν πολλές δουλειές, έχει πει κατ’επανάληψη ο Μασκ.

  • Ξέρατε ότι… Την ίδια άποψη, σε ότι αφορά τουλάχιστον την απώλεια θέσεων εργασίας έχει εκφράσει και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος πρότεινε να φορολογηθούν τα ρομπότ.

Με την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ θα μπορούν να τα κάνουν όλα καλύτερα από ‘μας, σημείωσε με έμφαση, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι το κοινό ανησύχησε.

tech.in.gr