Έχοντας τις προηγούμενες ημέρες προετοιμάσει το έδαφος για αντίποινα στις ΗΠΑ σε σχέση με την απέλαση ρώσων διπλωματών και κατάσχεση περιουσίας το Δεκέμβριο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ληστεία» να τίθενται όροι για επιστροφή της διπλωματικής περιουσίας.

Προηγουμένως, το Κρεμλίνο είχε καλέσει τις ΗΠΑ να επιδείξουν «πολιτική σοφία» για επίλυση της διαμάχης.

Το Δεκέμβριο, ο τότε απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απελάσει 35 ρώσους αξιωματούχους στις ΗΠΑ και είχε διατάξει την κατάσχεση δύο συγκροτημάτων που χρησιμοπιούσε η ρωσική διπλωματία.

Τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα έχει επαναφέρει το ζήτημα και έχει απειλήσει με αντίποινα εάν η κυβέρνηση Τραμπ δεν προχωρήσει σε αποκατάσταση.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ επανήλθε λέγοντας ότι «η απόπειρα να τεθούν όροι για την επιστροφή της διπλωματικής περιουσίας είναι ληστεία που διαπράττεται μέρα μεσημέρι». «Άνθρωποι αξιοπρεπείς και με παιδεία δεν συμπεριφέρονται έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από τη συνάντηση που θα έχει ο Λαβρόφ με τον γραμματέα του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τόμας Σάνον.

Λίγες ώρες προηγουμένως, το Κρεμλίνο είχε καλέσει τον Λευκό Οίκο «να επιδείξει έναν κάποιο βαθμό πολιτικής σοφίας και πολιτικής βούλησης».

Δεν είναι σαφής η φύση των αντιποίνων με τα οποία απειλεί η Μόσχα την Ουάσινγκτον -έχοντας περιοριστεί στο ότι «έχουν γίνει σχέδια». Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση είχε πει τις τελευταίες ημέρες πως «υπάρχουν πολλοί αμερικανοί κατάσκοποι στη Μόσχα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ