Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γνώμη σχετικά με την απόφαση που πήρε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ο Μακρόν λέει: «Ο Τραμπ μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μέσα στους επόμενους μήνες.

» Συζητήσαμε λεπτομερώς για τα πράγματα που θα τον ωθούσαν να επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού.

» Ο Τραμπ με άκουσε. Αντιλήφθηκε την κατεύθυνση της προσέγγισής μου, ιδίως τη σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και της τρομοκρατίας.»

Ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού, διότι τη θεωρεί πολύ επιεική έναντι των χωρών που κατ’ αυτόν ρυπαίνουν περισσότερο, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ αντίθετα κρίνει πως θέτει σε κίνδυνο τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας.

Η συμφωνία έχει στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη χαμηλότερα έως το 2100.

Ο ρεπουμπλικάνος Αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα απέρριπτε μια καλύτερη συμφωνία για τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε πως «κάτι μπορεί να γίνει» για το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Μακρόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ