Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Ιστορικοί οι δεσμοί της Ελλάδας με τη Σερβία

Τσίπρας: Ιστορικοί οι δεσμοί της Ελλάδας με τη Σερβία

Στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σερβία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σερβία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Η συνάντηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συνεχάρη τον κ. Βούτσιτς για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας μίλησε για τις συμφωνίες συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφούν μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα, Πέμπτη, σημαντικές για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, επαφές που στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας , της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας

Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας ξεκίνησε με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον σέρβο πρόεδρο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα. Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θα τονιστεί δε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Σέρβου προέδρου.

Συνάντηση με Μπόικο Μπορίσοφ

Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Στις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει οι κοινές δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τελετή αναγόρευσης Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 19.30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.

Η τελετή αναγόρευσης του Γιούνκερ θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024