Κάποιος στη Ρουμανία νόμιζε ότι κέρδισε αρκετά χρήματα όταν πούλησε μια παλιά γραφομηχανή για 100 ευρώ σε παζάρι. Έκανε όμως λάθος.

Η «γραφομηχανή» ήταν στην πραγματικότητα μια μηχανή Enigma Ι της Βέρμαχτ, η οποία κρυπτογραφούσε τα μηνύματα του γερμανικού στρατού στη διάρκεια του του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει τα μηνύματα μέχρι που η ομάδα του μαθηματικού Άλαν Τιούρινγκ στο Μπλέτσλεϊ Παρκ της Βρετανίας κατάφερε να σπάσει την αποκρυπτογράφηση. Το κατόρθωμά τους εκτιμάται ότι συντόμευσε τον πόλεμο κατά δύο χρόνια.

Το ιστορικής αξίας μηχάνημα στη Ρουμανία αγοράστηκε από συλλέκτη, ο οποίος τη διέθεσε σε δημοπρασία που οργάνωσε στο Βουκουρέστι ο οίκος Artmark, με τιμή εκκίνησης τα 9.000 ευρώ. Ο οίκος την πούλησε την Τετάρτη σε πλειοδότη μέσω Διαδικτύου αντί 45.000 ευρώ.

Η Ρουμανία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας έως το 1944, όταν άλλαξε θέση και τάχθηκε στο πλευρό των Συμμάχων. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι στη χώρα μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμη μηχανές κρυπτογράφησης που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters