Δεν συναντάς συχνά μάγειρες που να γνωρίζουν προγραμματισμό αλλά το προσωπικό της πιτσαρίας Zumes στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ διαθέτει και τέτοιους.

Ο λόγος είναι πως η κουζίνα διαθέτει μια σειρά από ρομπότ μάγειρες για να φτιάχνουν και να ψήνουν πίτσες! Κάποια από αυτά είναι ιδιοκατασκευές, ενώ άλλα είναι τροποποιημένα ρομπότ διαφορετικής αρχικής χρήσης. Για παράδειγμα, το ρομπότ που απλώνει την ντομάτα πάνω στην πίτσα είναι μοντέλο που κανονικά χρησιμοποιείται στη γραμμή παραγωγής εργοστασίων για τη συναρμολόγηση προϊόντων.

Χάρη στα ρομπότ αυτά η πιτσαρία μπορεί να παράγει δεκαπλάσιες πίτσες από όσες άλλες με το ίδιο προσωπικό. Φυσικά οι εργαζόμενοι στο Zumes αμείβονται καλύτερα από τον μέσο μάγειρα, λόγω των ειδικών τους προσόντων, αλλά δυστυχώς όχι 10 φορές καλύτερα. Περισσότερα κέρδη λοιπόν (ή χαμηλότερες τιμές για τους πελάτες) αλλά και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων χαμηλής εξειδίκευσης που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Σύντομα ένας κάτοικος της Καλιφόρνια θα μπορεί να πάει σε ένα εστιατόριο για να φάει φαγητό μαγειρεμένο από ρομπότ και μετά να καλέσει ένα όχημα χωρίς οδηγό για να τον μεταφέρει σε ένα μπαρ με ρομποτικό προσωπικό όπου θα συνεχίσει τη βραδιά του.

Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος (Brave New World).

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος