Οι έγκυες γυναίκες είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να καπνίζουν. Τώρα μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να συνδέσει το κάπνισμα κατά την κύηση με προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς και έκνομες πράξεις κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health, επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown αξιολόγησε στοιχεία που αφορούσαν χιλιάδες άτομα από τη Νέα Αγγλία και τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 30 ετών.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν ένα επιπλέον πακέτο τσιγάρα την ημέρα είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο τριών ή περισσοτέρων συμπτωμάτων διαταραχής συμπεριφοράς στην εφηβεία και πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο τριών ή περισσοτέρων συμπτωμάτων αντικοινωνικής προσωπικότητας ως νεαροί ενήλικες.

Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν ιστορικό μη βίαιων επιθέσεων ως έφηβοι και διάπραξης βίαιης επίθεσης ως νεαροί ενήλικες.

Η σχέση μεταξύ μητρικού καπνίσματος κατά την κύηση και αντικοινωνικής συμπεριφοράς των απογόνων ήταν ανεξάρτητη άλλων παραγόντων που συχνά εντοπίζονται σε γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως το ιστορικό ψυχικής νόσου, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα.

«Το μητρικό κάπνισμα κατά την κύηση είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας και παραμένει συχνό μεταξύ υποομάδων γυναικών, περιλαμβανομένων των εφήβων μητέρων και αυτών που δεν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο», σχολιάζει η ερευνήτρια Άντζελα Παραντις, από το τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr