Με διάταξη που εισήχθη την Τρίτη στο υπό τροποποίηση σχέδιο νόμου για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθιερώνεται η υπερωριακή, σε δωδεκάωρη βάση απασχόληση των εργαζομένων της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε» και με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.

Πρόκειται για ρύθμιση που ισχύει στο Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή και το ΚΘΒΕ και την οποία διεκδίκησαν την περασμένη εβδομάδα με στάσεις εργασίας και ματαίωση παραστάσεων, οι εργαζόμενοι του φεστιβάλ.

Επίσης εισάγεται παράγραφος που δίνει την δυνατότητα στο ΔΣ της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, έως ότου ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός του Φεστιβάλ – διαδικασία που έχει δρομολογηθεί – να ανανεώσει τις υφιστάμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθώς επίσης και συμβάσεις έργου «με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του φορέα , κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας και πάντως όχι πέραν της 31.12.2018».

Το ποσό που οφείλει να καταβάλει το Ελληνικό Φεστιβάλ για τις αναδρομικές υπερωρίες σε δωδεκάωρη βάση υπολογίζεται σε 350 χιλιάδες ευρώ, ενώ για την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων έργου και το 2018, υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ

«Η τροπολογία είναι πολύ σημαντική, διότι έρχεται να εναρμονίσει το Eλληνικό Φεστιβάλ με ό,τι ισχύει για το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τη Λυρική Σκηνή, προκειμένου να υλοποιήσει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, ιδίως τους θερινούς μήνες», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Ειδικά για την πρόβλεψη λειτουργίας σε 12ωρη βάση, η υπουργός είπε ότι μια τέτοια προσθήκη θα επέλυε το ζήτημα της παράτυπης υπερωριακής απασχόλησης, θα διασφάλιζε την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία του Φεστιβάλ και μάλιστα κατά τη χρονική φάση της κορύφωσής του.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Φεστιβάλ ανέβαλαν την προαναγγελθείσα στάση εργασίας της Τετάρτης, 5 Ιουλίου, για την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας του υπουργείου Πολιτισμού, και τη δέσμευσή του για άμεση νομοθετική επίλυση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της «Ελληνικό Φεστιβάλ», οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να μάχονται για τη δίκαιη και νόμιμη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων τους, όπως αυτά έχουν αναγνωριστεί, έστω και καθυστερημένα, από τη Διοίκηση του Φεστιβάλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ