Ο «Συνήγορος του Διαβόλου», μια ολιγομελής ομάδα έμπειρων αξιωματούχων της Ε.Ε. εξετάζουν τα συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μια ακόμα υπόθεση με την Google.

Από τον Απρίλιο του 2016, η Επιτροπή της Μαργκρίτ Βεστάγκερ υποστηρίζει πως ο κολοσσός του Διαδικτύου παραβιάζει σε έναν ακόμα τομέα την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε., επιβάλλοντας με αθέμιτες πρακτικές τη χρήση της δικής της μηχανής αναζήτησης και του δικού της καταστήματος app  σε κάθε συσκευή με Android.

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση στο γραφείο της που αφορά στη Google. Πρόσφατα, η Επιτροπή της επέβαλλε πρόστιμο 2,24 δισ. ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά διαδικτυακής σύγκρισης τιμών. Και αυτές οι δύο υποθέσεις δεν είναι οι μόνες. Η τρίτη υπόθεση, που θα ακολουθήσει μετά την έρευνα για το Android, αφορά στο AdSense και τις διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τις μαρτυρίες δύο προσώπων προσκείμενων στην Επιτροπή, αναφέρει πως το αιτιολογικό της επικείμενης απόφασης της αντιμονοπωλιακής ευρωπαϊκής αρχής για αθέμιτο ανταγωνισμό από την Google στην αγορά του Android βρίσκεται στα χέρια τριμελούς ή και τετραμελούς επιτροπής ειδικών που δεν συμμετείχαν στην έρευνα. Σκοπός τους, να ελέγξουν τους ισχυρισμούς της Επιτροπής και τα επιχειρήματά τους από την άλλη πλευρά -προσπαθώντας δηλαδή να διακρίνουν εάν η απόφαση είναι πλήρως τεκμηριωμένη και ισχυρή.

Εξάλλου, μια καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου και μάλιστα εξαιρετικά υψηλού, ίσως και υψηλότερου από το πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν στην Google για τη σύγκριση τιμών. Κι αυτό καθώς, η περίοδος της παραβίασης κατά την Επιτροπή ξεκινά το 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google έχει θέσει σε εφαρμογή μια στρατηγική για τις κινητές συσκευές με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης. Σύμφωνα με την Επιτροπή:

  • Οι πρακτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να είναι προεγκατεστημένο το Google Search ως η προεπιλεγμένη (default) ή, αποκλειστική υπηρεσία αναζήτησης στην πλειονότητα των συσκευών Android που πωλούνται στην Ευρώπη.
  • Oι συγκεκριμένες πρακτικές φαίνεται ότι εμποδίζουν τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση στην αγορά μέσω ανταγωνιστικών browser κινητής τηλεφωνίας και λειτουργικών συστημάτων.
  • Επιπλέον, φαίνεται ότι ζημιώνουν τους καταναλωτές νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και περιορίζοντας την καινοτομία στον ευρύτερο χώρο των κινητών επικοινωνιών.

Reuters,tech.in.gr