Οι κρανιογκεφαλικές κακώσεις φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σύμφωνα με μια φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι οι κρανιογκεφαλικές κακώσεις αυξάνουν κατά 90% τον κίνδυνο άνοιας για τα άτομα 41-50 ετών.

Τα τραύματα στο κεφάλι που πλήττουν και τον εγκέφαλο, είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες αναπηρίας και θανάτου, ιδίως στους νέους και τους μεσήλικες. Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που παθαίνει μέτρια έως σοβαρή κάκωση στο κρανίο, πεθαίνει τελικά, ενώ οι μισοί επιζώντες θα υποφέρουν στην υπόλοιπη ζωή τους από αναπηρίες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει ενδείξεις για σχέση ανάμεσα στην κρανιογκεφαλική κάκωση και στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Όμως, η νέα μελέτη, σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, δείχνει ότι όντως μια τέτοια κάκωση μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασίες στον εγκέφαλο, που θα προκαλέσουν πρόωρη άνοια, ενώ δεν διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τη νόσο Πάρκινσον και την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ελσίνκι, με επικεφαλής το νευροχειρουργό Ραχούλ Ρατζ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 40.000 ενήλικες που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για κρανιοεγκεφαλική κάκωση και στη συνέχεια είχαν επιβιώσει για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Όσο πιο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο μετέπειτα κίνδυνος για εκδήλωση άνοιας. Μάλιστα, ο κίνδυνος άνοιας μεταξύ των επιζώντων από την κάκωση, οι οποίοι φαινομενικά έχουν ανακάμψει, παραμένει υψηλός επί αρκετά χρόνια μετά τον τραυματισμό, λόγω της χρόνιας εγκεφαλικής φλεγμονής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ