Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα και Μέγαρα

Πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα και Μέγαρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή Κάτω Καστρίτσι Νομού Αχαΐας, στο Πανόραμα Μεγάρων και στο Αλευροπόρι Κέρκυρας. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Αργυράδες, κοντά στο Χαλκούνα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που έκαιγε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, όπως και η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελισσάτικα Βόλου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που καίει αγροτοδασικη έκταση στην περιοχή Κάτω Καστρίτσι Νομού Αχαΐας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που καίει δασική έκταση στο Πανόραμα Μεγάρων. Στο σημείο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αλευροπόρι Κέρκυρας, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και ένα πετζετέλ.

Αυτή την ώρα συνεχίζουν να επιχειρούν δύο C-215 στο Καστρίτσι Πατρών, δύο πετζετέλ στον Χαλικούνα Κέρκυρας, ένα Cl-215 στα Μέγαρα και δύο πετζετέλ στη Γραμμένη Δράμας.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Καλαμίτσι Αμυγδαλιών Χανίων Κρήτης. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη στο Καλαμίτσι Αποκορώνου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Φωτιά και σε δασική έκταση στην περιοχή Κοκκάλα Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο και δύο αεροπλάνα.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, «δεν πρόκειται για αναζωπύρωση, αλλά για νέο μέτωπο».

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, οι ζημιές από τις φωτιές σε Κότρωνα και Σκουτάρι είναι σημαντικές», τονίζοντας ότι έχει πληγεί η παραγωγή ελαιολάδου.

Όσον αφορά τη φωτιά στην περιοχή Κοκκάλα, στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα, ενώ μέχρι πριν πέσει το φως της ημέρας, δύο αεροπλάνα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Αργυράδες, κοντά στο Χαλκούνα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιόνιων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, η φωτιά που εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, κατάφερε να τυλίξει στις φλόγες της περίπου είκοσι στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, δύο τύπου καναντέρ και δύο τύπου πετζετέλ. Στο σημείο παραμένουν τέσσερις υδροφόρες, τρία οχήματα του δήμου και δώδεκα πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τους δυνατούς ανέμους για να κατασβήσουν τη φωτιά.

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που έκαιγε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, όπως και η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελισσάτικα Βόλου.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους.

«Δεν κινδυνεύουν σπίτια από τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα στην περιοχή Μαγούλα, Κάτω Καστριτσίου» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, εκτός κινδύνου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Πατρών, αλλά όπως προσθέτει, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Στη Λακωνία, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα αναέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι.

Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Όπως σημειώνει ο κ. Ματθαιόπουλος, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα, ωστόσο οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και δυσχεραίνουν την επιχείρηση.

Εστία αναζωπύρωσης αντιμετωπίζεται σε μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, σε πολύ δύσβατο σημείο.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα τα ξενοδοχεία στον Κάτω Κότρωνα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, εκκενώθηκαν εγκαίρως.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 108 πυρκαγιές και το τελευταίο 12ωρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 51 σε αγροτοδασικές περιοχές. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 64 εξόδους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024