Το «Internet drone» του Facebook πέταξε περισσότερο από όσο αναμενόταν πάνω από ερημική περιοχή στην Αριζόνα και, σε αντίθεση με την πρώτη προσπάθεια, προσγειώθηκε «με ελάχιστα χτυπήματα που διορθώνονται με ευκολία».

Απότερος στόχος της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να αναθέσει σε έναν στόλο από ηλιακά drone να παρέχουν αδιάλειπτα πρόσβαση στο Ίντερνετ σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλες τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

H δεύτερη δοκιμαστική πτήση του ηλιακά τροφοδοτούμενου drone Aquila έγινε τα ξημερώματα της 22ας Μαΐου 2017.

Ανεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα 55 περίπου μέτρων το λεπτό έως και τα 900 μέτρα, το Aquila πέταξε επί 1 ώρα και 46 λεπτά.

Για την πτήση αυτή δεν ξόδεψε ενέργεια περισσότερη από τρία πιστολάκια μαλλιών, την οποία συσσωρεύει από τον ήλιο.
Το άνοιγμα των φτερών του Aquila φτάνει τα 35 μέτρα. Βίντεο από τη σχετική δημοσίευση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Facebook.

Προς το παρόν, οι δοκιμαστικές πτήσεις του Aquila αφορούν την ανταπόκρισή του σε πραγματικές συνθήκες -για το σύστημα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, τις απαιτήσεις για παρατεταμένη πτήση, την ασφαλή προσγείωση, την ισχύ του σήματος και άλλες τεχνικές παραμέτρους.

Απότερος στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει έναν ολόκληρο στόλο από ηλιακά drone που θα καλύπτουν περιοχές διαμέτρου έως και 100 χιλιομέτρων επί 90 ημέρες για να παρέχουν αδιάλειπτα πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές.

tech.in.gr