[Σύνθημα_σε_τοίχο]

Το σύνθημα της φωτογραφίας βρίσκεται σε τοίχο στην οδό Ευγενίου Βουλγάρεως στο Μετς. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι λέει όσο το ότι ξεκινάει με τη λέξη Ναι.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπω σύνθημα με Ναι και με βοήθησε να καταλάβω πόσο πίσω βρίσκονται όσοι ισχυρίζονται πως αποτελούν την προοδευτική πρωτοπορία της χώρας μας.

Έχετε προσέξει πως όλα σχεδόν τα αγωνιστικά συνθήματα ξεκινούν με το Όχι;

Όχι αυτό, Όχι εκείνο, Όχι το άλλο. Ένας αγώνας οπισθοφυλακής όπου οι υποτιθέμενοι επαναστάτες αγωνίζονται για να μην αλλάξει τίποτε.

Πού είναι η πρόοδος και η Αριστερά στο όχι; Ζούμε σε έναν παράδεισο και δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτε για να μην τον χάσουμε; Ή θεωρούμε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αλλάξει οτιδήποτε προς το καλύτερο οπότε θέλουμε την Ελλάδα απολιθωμένη, αγκυλωμένη και αρτηριοσκληρωτική;

Φέρτε μας λεφτά και μην αλλάξετε τίποτε. Αυτά είναι τα συνθήματα όσων κατεβαίνουν στους δρόμους σήμερα. Δεν προχωράνε έτσι οι κοινωνίες όμως.

Η Αρχαία Ελλάδα υποτάχθηκε στη μάχη της Λευκόπετρας (και πριν από αυτή σε πολλές άλλες). Το Βυζάντιο χάθηκε μέσα στον αχό του αγώνα για τη Βασιλεύουσα.

Η Νέα Ελλάδα θα χαθεί μέσα στη γκρίνια, την ακινησία και τον ατομισμό των κατοίκων της.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος