Οι έφηβοι που εξελίσσονται σε παχύσαρκα άτομα κατά τη διάρκεια της εφηβείας τείνουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την Δρ Τζένη Κιντμπλομ, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 37.600 ανδρών, των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος είχε καταγραφεί όταν ήταν 8 και πάλι όταν ήταν 20 ετών. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 38 χρόνια, από την ηλικία των 20.  Συνολικά, 918 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα άτομα με εξελίχθηκαν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά τη διάρκεια της εφηβείας είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τους άνδρες που ήταν υπέρβαροι σε ηλικία οκτώ ετών και παρέμειναν έτσι και όταν ήταν 20, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 70% μεγαλύτερος.

Για κάθε 2 μονάδες αύξησης του ΔΜΣ ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 20%.

Ωστόσο, τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα αλλά στην ηλικία των 20 ετών είχαν πια φυσιολογικό βάρος, δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά πάντα με άτομα που δια βίου διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η Δρ Κιντμπλομ εξηγεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αύξηση του βάρους προκαλεί τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά σίγουρα υπάρχει μια σχέση.

Η Δρ Σαρα Σαμααν, καρδιολόγος στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο του Μπέιλορ στο Τέξας σχολιάζει πως «όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται εγκαίρως, τότε μπορούμε να αποφύγουμε πολλά μακροπρόθεσμα προβλήματα. Στην ενήλικη ζωή αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο αφού είναι δυσκολότερο να αναστρέψουμε τις συνέπειες ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Συνεπώς, η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι πρέπει να ωθούμε τα παιδιά να αθλούνται περισσότερο και να τρώνε υγιεινά, τόσο στο σπίτι όσο και έξω απ’ αυτό».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr