Μετά τη δημοσίευση κλεμμένου ιατρικού ιστορικού πλήθους ασθενών στο Διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο, η Google το συμπεριέλαβε στη λίστα του περιεχομένου που καταργεί αυτόματα από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Όπως φαίνεται, οι κλεμμένες λίστες δεν δημοσιεύονται μόνο στο Dark Web (όπου δεν υπάρχει ευρετήριο και μηχανή αναζήτησης), αλλά και στο εμφανές WWW, με ευρετήριο το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης.

Τον Μάιο κλάπηκαν στοιχεία όσων υποβλήθηκαν σε επέμβαση σε μια κλινική πλαστικής χειρουργικής στη Λιθουανία. Νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 2016 εργαστήριο αιματολογικών εξετάσεων στην Ινδία εκ παραδρομής δημοσίευσε online τα αποτελέσματα 43.000 ανθρώπων, ενώ τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται πολλά περιστατικά υποκλοπών από ιατρικά εργαστήρια και κλινικές, αναφέρει σχετικά το BBC.

Έτσι στη λίστα με το υλικό που καταργείται αυτόματα από τα αποτελέσματα του google είναι:

  • Αριθμοί εθνικής ταυτοποίησης, όπως Αριθμοί Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ, Ενιαίος Αριθμός Φορολογικού Μητρώου Αργεντινής, Cadastro de pessoas físicas (Αριθμός Μητρώου Φυσικών Προσώπων) Βραζιλίας, Αριθμός Μητρώου Κατοίκου Κορέας, Ταυτότητα Κατοίκου Κίνας, κ.λπ.
  • Αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών
  • Αριθμοί πιστωτικών καρτών
  • Εικόνες υπογραφών
  • Ακατάλληλες εικόνες με γυμνό ή σεξουαλικό περιεχόμενο που ανέβηκαν ή κοινοποιήθηκαν χωρίς την άδειά σας
  • Ιατρικό ιστορικό

Πληροφορίες που δεν καταργούνται συνήθως και μπορεί κανείς να βρει για σας με τη μηχανή αναζήτησης της Google είναι η ημερομηνία της γέννησής σας, οι διευθύνσεις και οι αριθμοί τηλεφώνου που σας αποδίδονται online.

  • Εάν εντοπίσατε μετά την αναζήτηση με το όνομά σας ή άλλη λέξη-κλειδί και θέλετε να ζητήσετε να καταργηθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google κάποιες προσωπικές σας πληροφορίες -το ΑΦΜ, ο αριθμός του τραπεζικού σας λογαριασμού, ο ΑΜΚΑ σας κ.ά.- ακολουθήστε τη διαδικασία στη διεύθυνση https://support.google.com/websearch/troubleshooter/3111061
  • Εάν μάλιστα υπάρχουν νομικοί λόγοι που επιβάλλουν την κατάργηση των στοιχείων σας, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905?rd=1#ts=1115655

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr