Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Η Idra Kayne, φαντάζεται τη ζωή σε «ανδρικά παπούτσια» και παρουσιάζει στον Κήπο του Μεγάρου αγαπημένα της κομμάτια που έχουν σφραγιστεί από ανδρικές ερμηνείες, την Παρασκευή 30 Ιουνίου. Η ιδιαίτερη μουσική βραδιά έχει τίτλο If I were a boy  και περιλαμβάνει από Κηλαηδόνη και Nirvana έως Michael Jackson και Take That.

«Σκεφτόμενη τη ζωή μου από πιτσιρίκι έως σήμερα, συνειδητοποίησα ότι πολλές σημαντικές στιγμές αλλά και περιόδους της ζωής μου τις έχω «ντύσει» μουσικά με τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει κατά κύριο λόγο άντρες. Αποφάσισα λοιπόν να αφιερώσω αυτή τη βραδιά σε αυτούς τους κυρίους», εξηγεί η Idra στο in.gr.

Idra, αλήθεια, πώς φαντάζεσαι τη ζωή σε «ανδρικά παπούτσια» πώς φαντάζεσαι τη δική σου ζωή «If you were a boy»;
«Νομίζω η ζωή μου θα ήταν σε κάποιους τομείς λιγότερο περίπλοκη αν ήμουν άντρας».

Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή τη μουσική παράσταση στον Κήπο του Μεγάρου στις 30 Ιουνίου και τι θα μας παρουσιάσεις εκεί.
«Σκεφτόμενη τη ζωή μου από πιτσιρίκι έως σήμερα, συνειδητοποίησα ότι πολλές σημαντικές στιγμές αλλά και περιόδους της ζωής μου τις έχω «ντύσει» μουσικά με τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει κατά κύριο λόγο άντρες. Αποφάσισα λοιπόν να αφιερώσω αυτή τη βραδιά σε αυτούς τους κυρίους».

Διαβάζω στο Δελτίο Τύπου ότι θα τραγουδήσεις ακόμα και Κηλαηδόνη και μάλιστα είναι το μοναδικό όνομα έλληνα καλλιτέχνη που αναφέρεται, στο κείμενο τουλάχιστον. Ένας τραγουδοποιός που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής. Ποια η σχέση σου με τη μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη;
«Οι γονείς μου ήταν μεγάλοι θαυμαστές του Λουκιανού Κηλαηδόνη και θυμάμαι για χρόνια να ακούμε δίσκους του στο σπίτι. Και φυσικά πολύ σημαντική στιγμή για μένα κι όταν βρέθηκα στη σκηνή μαζί του έστω και για ένα κομμάτι τον Ιούνιο του 2013, πάλι στον Κήπο του Μεγάρου».

Ξαναγυρίζω στον τίτλο της παράστασης για να σε ρωτήσω αν η ζωή -σε κάθε έκφανσή της- και η καθημερινότητα των αντρών είναι πιο εύκολη από εκείνη των γυναικών;
«Νομίζω ότι σε κάποιους τομείς κάποια πράγματα είναι πιο εύκολα για έναν άντρα… Τις περισσότερες φορές μια γυναίκα πρέπει να κουραστεί παραπάνω για να αποδείξει την αξία της, έχει περισσότερους ρόλους να διαχειριστεί στην καθημερινότητά της, ενδεχομένως πιο περίπλοκο τρόπο σκέψης και όχι πάντα με την καλή έννοια (γέλια)».

Εσύ η Idra, ως γυναίκα -κατά το ήμισυ Αφρικανή στην καταγωγή- και ως καλλιτέχνις, νιώθεις αδικημένη μέσα στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα;
«Φυσικά! Τις περισσότερες φορές νιώθω ότι έχω αδικηθεί λόγω του χρώματος του δέρματός μου και όχι λόγω του φύλου μου. Έχει δρόμο να διανύσει ακόμη η ελληνική κοινωνία ως προς τη διαφορετικότητα».

Αν, με κάποιο τρόπο, είχες τη δυνατότητα τι θα άλλαζες και πώς θα βελτίωνες τη θέση και την καθημερινή ζωή των γυναικών;
«Θα απαντήσω εντελώς προσωπικά. Αυτό που θα άλλαζε τη ζωή μου θα ήταν η απελευθέρωση από την ανάγκη να έχω τόσους ρόλους στην καθημερινότητά μου».

Ξαναγυρνώντας στη μουσική, θα ήθελα να μας πεις τις εντυπώσεις σου, καθώς και όσα αποκόμισες από τη συνεργασία σου με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Γιάννη Κότσιρα στην Ακτή Πειραιώς.
«Ήταν σίγουρα μια εμπειρία ζωής να βρίσκομαι στην ίδια σκηνή με ανθρώπους που θαυμάζω χρόνια, καλλιτέχνες με τόσο μεγάλη καριέρα, αλλά και σε ένα χώρο κι ένα κοινό εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχω συνηθίσει. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για αυτή την εμπειρία».


Μίλησέ μας για τα καλοκαιρινά σου σχέδια μετά τη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, καθώς και για το νέο σου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει από τη MINOS EMI.

«Αυτό το καλοκαίρι θα είμαι σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την παιδική παράσταση «Το Δέντρο της Γνώσης» την οποία θα συνδυάσω με live εμφανίσεις εκτός Αθηνών. Το δεύτερο άλμπουμ μου θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2017».
 

entertainment.in.gr