Θεωρητικά ο ισλαμικός νόμος δεν ισχύει στην Τουρκία η οποία διαθέτει (ακόμα;) κοσμικό κράτος. Τόσο σημαντικές αλλαγές όμως δεν λαμβάνουν χώρα από τη μια στιγμή στην άλλη. Γίνονται σιγά σιγά και κάποια στιγμή απλώς όσα ήδη ισχύουν στην πράξη γίνονται και επίσημα αποδεκτά.

Οι νέες διατάξεις που ισχύουν για τα σώματα ασφαλείας της χώρας ορίζουν πως δεν πρέπει να παντρευτείς «ακάθαρτο» άνθρωπο ή να μείνεις παντρεμένος όταν το ανακαλύψεις. Το τι σημαίνει φυσικά ακάθαρτος μένει ασαφές. Είναι φανερό όμως πως αυτές και άλλες διατάξεις όπως η υποχρέωση προστασίας του καλού σου ονόματος αποτελούν γενικής φύσεως θρησκευτικές παραινέσεις που ο καθένας τις ερμηνεύει όπως θέλει.

Για να καταλάβετε τι σημαίνει κατά το δοκούν ερμηνεία, ένας Τούρκος προσπάθησε να σκοτώσει τη γυναίκα του με κατσαβίδι. Καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά αμέσως η ποινή του μειώθηκε σε 11 χρόνια αφού η γυναίκα του έβγαινε με χωρισμένες φίλες της και μαζί έπιναν ποτά που περιείχαν αλκοόλ. Προφανώς η απόπειρα δολοφονίας ακάθαρτου ανθρώπου έχει χαμηλότερη ποινή από εκείνη του κανονικού.

Το πιο ίσως τρανταχτό παράδειγμα όμως το βλέπουμε στην περίπτωση του ισλαμιστή Nurettin Yildiz ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα πως το Ισλάμ επιτρέπει να παντρεύονται τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών. Για την δήλωσή του αυτή διώχθηκε αλλά αθωώθηκε λόγο των διατάξεων περί ελευθερίας της έκφρασης. Ελευθερία που δεν απολαμβάνουν φυσικά οι διαφωνούντες μαζί του όταν τον χαρακτήρισαν διεστραμμένο φανατικό με αποτέλεσμα να απειλούνται με 28 μήνες φυλακή.

Λίγο ακόμη και στα ανατολικά μας σύνορα θα ξαναέχουμε αγάδες, πασάδες και σουλτάνο.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος