Σε ένα μοναδικό σημείο, μόλις τρία χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό των Παλιών Βλαχάτων, απόκοσμο και εγκαταλελειμμένο ύστερα από το σεισμό του 1953. Μικρά σπιτάκια, χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική, εκκλησίες, η κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά και παλιές στέρνες, πέτρινοι ξυλόφουρνοι, τα παλιά χωμάτινα δρομάκια, είναι λίγα μόνο από όσα μπορεί να δει ο επισκέπτης σήμερα στα Παλιά Βλαχάτα.

Ένα χωριό που κάθε καλοκαίρι εδώ και πέντε χρόνια, αποκτά ξανά ζωή για τρεις ημέρες και φιλοξενεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά φεστιβάλ της ελληνικής μουσικής σκηνής, το Saristra Festival (Σαρίστρα είναι το ιστορικό όνομα της πλατείας του χωριού) που φέτος θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό και περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις. Πάνω από 10.000 επισκέπτες παρακολούθησαν τις τρεις ημέρες της περυσινής διοργάνωσης και απόλαυσαν ονόματα όπως η Monika, o Παύλος Παυλίδης, ο Γιάννης Αγγελάκας, οι Planet of Zeus, οι She Past Away και πολλοί άλλοι.

Φέτος στην σκηνή του Saristra Festival θα ανέβουν, ο Βρετανός Pye Corner Audio – ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής ηλεκτρονική σκηνής για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Κ.Βήτα, οι Acid Baby Jesus, o ιδιοφυής Larry Gus, οι drog_a_tek, οι A Victim Of Society, οι Prins Obi & The Dream Warriors, οι The Bonnie Nettles, ο Vagina Lips από τη Θεσσαλονίκη, οι Hand & Leg, οι νεοσύστατοι Πατρινοί Bedouin και οι Dury Dava που μπλέκουν την πανκ με την παραδοσιακή μουσική.

Τις βραδιές θα κλείσουν με dj set οι Chevy και Mr. Z, ο Blue Lagoon και ο Espeekay.

Επίσης το Saristra Festival πηγαίνει και στην παραλία διοργανώνοντας δυο μεσημεριανά beach πάρτι που θα αποτελέσουν σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών και των επισκεπτών του. Ένα στο Acron Beach Bar – τη νέα φετινή άφιξη στην παραλία της Αντισάμου – με τον Dimitri Papaioannou στα decks και ένα στο Exile Beach Bar στην παραλία της Αγίας Παρασκευής με τον Peter Menchetti της Slovenly Recordings.

Στο εικαστικό κομμάτι το Saristra Festival πραγματοποιεί ένα άνοιγμα στα εικαστικά επιχειρώντας μια πρόσμειξη διαφορετικών μέσων, πολιτισμικών επιρροών και τοπικής φυσιογνωμίας. Στο μοναδικό και ιδιαίτερο χώρο του φεστιβάλ τα σπίτια των παλαιών Βλαχάτων αναβιώνουν, εμπνέουν και φιλοξενούν με τρόπο ενεργητικό. Ο δημιουργός εκφράζεται με αφορμή τον τόπο, αλλά και το ίδιο το έργο μεταμορφώνεται από το χώρο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στην 5η διοργάνωσή του, το Saristra Festival δίνει έμφαση στην παρουσία του δημιουργού στη διαμόρφωση της δυναμικής του φεστιβάλ. Έτσι, προσκαλεί εννέα γυναίκες να παρουσιάσουν την τέχνη τους. Η φύση, ο άνθρωπος, ο μύθος, το όνειρο, η μνήμη και η φιλοξενία μεταφράζονται σε φωτογραφία, ζωγραφική, design, performance, εγκαταστάσεις και video.

Η Αννα Βάσωφ με έδρα της τη Βιέννη θα παρουσιάσει το έργο Όποιος μπει θα πάρει ένα φιλί, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το Saristra Festival. Η Αμάλθεια Μενάγια με έδρα το Παρίσι, θα παρουσιάσει τη σειρά σχεδίων Your Biggest Fan. Η Αννέτα Σπανουδάκη μας συνδέει με την έννοια της φιλοξενίας μέσα από performance και εγκαταστάσεις. Η Ελεάννα Μπαλέση, εμπνέεται από τον χώρο και τον αναδιαμορφώνει με το έργο της Ανάκτηση. Η Έλλη Σκουρογιάννη με έδρα το Ρότερνταμ και καταγωγή την Κεφαλονιά, θα δώσει μία σύγχρονη performance τσίρκου το Σάββατο 5/8 στις 23:00. Η Κατερίνα Μόμιτσα ή Κáte θα αναπλάσει τους πέτρινους τοίχους με την τέχνη του Ebru. H Loulou D’Aki, από τη Σουηδία, θα εκθέσει τη φωτογραφική σειρά Make A Wish, με εικόνες και όνειρα νέων που ζουν σε συνθήκες σύγκρουσης. Η Μαρία Καραθάνου αναλύσει την ανθρωπολογική διάσταση του μύθου. Και η Ρανιώ Σαρρή, νικήτρια του φετινού διαγωνισμού για δημιουργούς που ζουν στην Κεφαλονιά, θα παρουσιάσει το έργο της Αντινομία  με αφετηρία το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία.

Το φεστιβάλ για τέταρτη χρονιά συνεργάζεται με το ADAF- ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL και προβάλλει τις δουλειές 72 καλλιτεχνών μέσα από τέσσερα έργα με θεματικές PostNature, PostEarth και PostFuture.

Οι MAETA design & PENN design summer abroad program επισκέφθηκαν τον Ιούνιο του 2016 τα παλιά Βλαχάτα Σάμης και δημιούργησαν ένα φωτογραμμικό χάρτη του χωριού, ο οποίος θα παρουσιαστεί στη φετινή διοργάνωση.

Παράλληλα με τις εκθέσεις θα προβληθούν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Το Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on Me  του Νικόλα Τριανταφυλλίδη – Η ζωή και η μουσική καριέρα του εκκεντρικού μαύρου μπλουζίστα Screamin’ Jay Hawkins, δημιουργού του τραγουδιού «I put a spell on you», μέσα από αφηγήσεις του ιδίου, αλλά και επωνύμων καλλιτεχνών όπως οι Τζιμ Τζάρμους, Μπο Ντίντλεϊ, Έρικ Μπάρτον κ.ά. Η ταινία Lustlands των The Callas – τέσσερις φίλες αφήνουν πίσω τους την ανεργία και την πόλη και παραθερίζουν σε ένα παραλιακό χωριό, βρίσκοντας ξανά φίλους και γνωστούς από το παρελθόν. Το Zero Star Hotel  του Βασίλη Κεκάτου- Δύο άντρες μιλάνε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Ένας από αυτούς είναι νεκρός. Τέλος το WE’RE LOUD 2016: Ten Slovenly Days in Greece  του Peter Menchetti – Ένα ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ We’re Loud, μέσα από την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία αλλά και την προσφυγική κρίση.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από το Σύλλογο Κατελιού (4/8), καθώς και μια ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό του Saristra Festival από τον Γεράσιμο Αρτελάρη (6/8). Το τριήμερο θα φιλοξενήσει επίσης, δύο σεμινάρια. Το ένα πρόκειται για κατασκευές με τσιμέντο από την Ερση Τσιαντζή (4 & 6/8) και το δεύτερο αφορά την τέχνη της ξυλογλυπτικής με τον ξυλότορνο από τον Κώστα Αννίκα Δευτεραίο (5/8).

Ενώ καθημερινά (στις 19.45) η Νίκη Χάγια, δασκάλα Hatha Yoga, θα βάλει τους επισκέπτες στο μαγικό κήπο της Yoga μέσα από asanas που κάνουν ελαστικό το σώμα και το πνεύμα, ενώ το yogi challenge θα κορυφωθεί asanas ισορροπίας που περιλαμβάνουν… μπύρα.

Τέλος το Saristra Festival θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντός του το παιδί τόσο ως δημιουργό όσο και ως αποδέκτη της τέχνης. Τρία έργα παιδιών, της Μαρίας Πολλάτου, της Μυρτούς και τους Γεράσιμου Κοτσίφη, με θέμα τον εαυτό τους θα παρουσιαστούν τις τρεις νύχτες του Saristra. Τα έργα έγιναν στο Εργαστήρι Τέχνης Απωτυπώματα με υπεύθυνη τη Μαρίνα Στελλάτου. Παράλληλα, ο σύλλογος Κατελιού θα προσφέρει περιβαντολογική εκπαίδευση σε παιδιά την Παρασκευή 4/8 στις 19:30 και η ομάδα Τσιριμπίμ Τσιριμπόμ θα αφηγηθεί Κεφαλονίτικες ιστορίες τις επόμενες δύο μέρες στις 20:00. Τέλος ο Θίασος Σκιών Μελισσηνού θα διασκεδάσει τους μικρούς Σαριστραίους με το έργο Ο καραγκιόζης και η προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

  • Παρασκευή 4/8

Κωνσταντίνος Βήτα
drog_a_tek
Theodore
Dury Dava
Dj Set: Ο Chevy (κατά κόσμον Βασίλης Σεβδαλής)
Μr. Z (κατά κόσμον Ζώης Χαλκιόπουλος)

  • Σάββατο 5/8

Acid Baby Jesus
A Victim of Society
Prins Obi & The Dream Warriors
Bedouin
Vagina Lips
Dj Set: Ο Blue Lagoon, ιδρυτικό μέλος της ομάδας ‘Κορμοράνος’
+ BEACH PARTY στο Acron Beach Bar στην Αντίσαμο με τον Dimitri Papaioannou στα decks.

  • Κυριακή 6/8

Pye Corner Audio (κατά κόσμον Martin Jenkins)
Larry Gus
Acid Baby Jesus
The Bonnie Nettles
Hand & Leg
Dj Set: Ο Nolo Areola των Acid Baby Jesus και Espeekay
+ BEACH PARTY στο Acqua στην παραλία Αλατιές με την RoubiRoubiRoubi (Ρουμπίνη Σταγκουράκη).

entertainment.in.gr