Επειδή πολλοί πιστεύουν πως η φορολόγηση είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα, σας παρουσιάζω την εμπειρία της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ όπου αποφάσισαν πριν 6 μήνες να αυξήσουν τους φόρους στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.

Στο μυαλό των γραφειοκρατών και των πολιτικών η ιδέα ήταν καταπληκτική. Θα κέρδιζαν χρήματα και ταυτόχρονα θα βελτίωναν την υγεία των πολιτών. Όπως όμως συμβαίνει όταν δεν έχεις επαφή με την πραγματικότητα τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Πράγματι τα έσοδα από τον νέο φόρο αυξήθηκαν αλλά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι περίμεναν.

Ξέχασαν πως οι κύριοι καταναλωτές των ανθυγιεινών προϊόντων είναι οι φτωχοί, όχι φυσικά γιατί είναι ηλίθιοι αλλά διότι αυτά είναι τα φθηνότερα. Έτσι, πολλοί άρχισαν να αγοράζουν υλικά και να τα κατασκευάζουν σπίτι τους, ενώ άλλοι κατέφυγαν στη μαύρη αγορά.

Στις φτωχές συνοικίες η αστυνόμευση δεν είναι ποτέ επαρκής. Τώρα λοιπόν η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει είτε να ξοδέψει τα νέα έσοδα για να κυνηγάει τους μαυραγορίτες ή να συμβιβαστεί και να τα παρατήσει. Αν σκεφθούμε πως η πρώτη επιλογή σημαίνει προσλήψεις και μεγαλύτερη κρατική εξουσία μπορείτε να φανταστείτε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Κάπως έτσι με πολλές μικρές αντιπαραγωγικές επιλογές ξυπνάς μια μέρα και η χώρα σου είναι χρεοκοπημένη και ο λαός της έχει μάθει να μην σέβεται τους νόμους.

Το βλέπουμε και στη δική μας περίπτωση.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος