Μετά τις καταγγελίες για ρωσικές απόπειρες χάκινγκ στις αμερικανικές και πιθανώς και στις γαλλικές εκλογές, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αναπτύσσει «εργαλειοθήκη κυβερνοδιπλωματίας» και θα απαντά με κυρώσεις στην περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης, αναφέρει το Reuters, αποφάσισαν ότι οι ένοχοι ηλεκτρονικών επιθέσεων θα αντιμετωπίζονται με περιοριστικά μέτρα όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις εμπορικών συναλλαγών.

Οι προσπάθειες επηρεασμού δημοκρατικών διαδικασιών προκαλούν ανησυχία εν όψει και των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο: οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν πέρυσι στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υπέκλεψε και διέρρευσε email του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις εκλογές προς όφελος του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Αργότερα, υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας συνέστησε στα κόμματα να προστατευτούν έναντι πιθανών κυβερνοεπιθέσεων, ενώ η Γαλλία εγκατέλειψε το σχέδιο να επιτρέψει την ηλεκτρονική ψήφο σε πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ