Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με ενέσιμη βοτουλονική τοξίνη τύπου Α, προκύπτουν από δύο μικρές πιλοτικές μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε δύο διεθνή ιατρικά συνέδρια στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Στις μελέτες που έγιναν από το διεθνές επιστημονικό δίκτυο International Andrology (IA), πρόεδρος του οποίου είναι ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επίσης πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι, σχεδόν το 50% των ανδρών, στους οποίους έγινε ενέσιμη χορήγηση βοτουλονικής τοξίνης τύπου Α (το δραστικό συστατικό του Βotox) ανέφερε σημαντικά αυξημένη ικανοποίηση από τη στύση του σε σχέση με εκείνους που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο και οι περισσότεροι από αυτούς τους άνδρες μπορέσαν να κάνουν σεξ με επιτυχία μετά από πολλά χρονιά.

Όλοι οι άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη έπασχαν από σοβαρή στυτική δυσλειτουργία και στυτική δυσλειτουργία τελικού σταδίου και παρουσίαζαν πλήρη αδυναμία εκτέλεσης ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής. Σε περιπτώσεις σαν αυτές, η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η δαπανηρή πεΐκή πρόθεση (χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος σιλικόνης). 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αμρ Ραχεεμ, ο οποίος είναι επικεφαλής του διεθνούς επιστημονικού δικτύου International Andrology (IA), «η στυτική δυσλειτουργία πλήττει το μισό του ανδρικού πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του, προκαλώντας θλίψη σε εκατομμύρια άνδρες. Πεποίθησή μας είναι πως η αυξημένη ροή του αίματος στο ανδρικό μόριο, που προκαλείται από την ενέσιμη χορήγηση botox μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν τη στύση τους και το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να κρατήσει ως και έξι μήνες. Το γεγονός αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για τους άνδρες και τις συντρόφους τους και να οδηγήσει στην αποφυγή δαπανηρών χειρουργικών επεμβάσεων. Είμαστε αισιόδοξοι για τα πλήρη αποτελέσματα τις κλινικής δοκιμής και ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσφέρουμε τη θεραπεία στις αρχές του 2018». 

Τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θα είναι διαθέσιμα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

health.in.gr