Βρετανοί ερευνητές σχεδίασαν μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει ποιοι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη είναι καταλληλότεροι να υποβληθούν σε θεραπεία με ολαπαρίμπη, τον πρώτο αναστολέα PARP.

Οι αναστολείς PARP μπλοκάρουν ορισμένα ένζυμα, τα οποία εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας έτσι στην καταστροφή τους.

Επίσης, η νέα αιματολογική εξέταση ανιχνεύει τα πρώιμα σημάδια αντίστασης ασθενών στην ολαπαρίμπη λόγω γενετικών μεταλλάξεων του όγκου και επίσης παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου, διαχρονικά.

Ουσιαστικά, πρόκειται για υγρής μορφής βιοψία, που αναλύει το DNA των καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος και είναι λιγότερο επεμβατικό από τη βιοψία ιστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Discovery.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου (ICR) και του Νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιόχαν ντε Μπόνο, μελέτησαν δείγματα αίματος από 49 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη, οι οποίοι συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της ολαπαρίμπης.

Η ολαπαρίμπη είναι εγκεκριμένη από το 2014 για τον καρκίνο των ωοθηκών και πρόσφατα εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του μαστού, ενώ ήδη δοκιμάζεται κλινικά σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Όπως έχει ήδη φανεί, μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά στην ολαπαρίμπη, αλλά άλλοι όχι ή ο καρκίνος αναπτύσσει αντίσταση. Το νέο τεστ διακρίνει ποιος ασθενής μπορεί να ωφεληθεί από το φάρμακο.

«Αναπτύξαμε ένα ισχυρό τριπλό τεστ που στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέγουν θεραπεία, να ελέγχουν κατά πόσο αυτή φέρνει αποτελέσματα και να παρακολουθούν τον καρκίνο σε βάθος χρόνου. Πιστεύουμε ότι με το νέο τεστ θα είναι δυνατό να λαμβάνονται κλινικές αποφάσεις για το κατά πόσο ένας αναστολέας PARP δουλεύει, μέσα σε μόνο τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας», εξηγεί ο Δρ ντε Μπόνο.

Και συμπληρώνει ότι «το τεστ θα μπορούσε μελλοντικά να προσαρμοστεί προκειμένου να ανοίξει νέες δυνατότητες ιατρικής ακριβείας για ασθενείς και άλλων μορφών καρκίνου».

Θα χρειαστούν, όμως, κλινικές δοκιμές του τεστ σε περισσότερους ασθενείς, προτού οι γιατροί μπορούν να βασιστούν σε αυτό για τον καρκίνο του προστάτη, τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ