Ο Βούλγαρος Σεραφείμ Τοντόροφ, είναι ένα σχεδόν άγνωστο πρόσωπο στον κόσμο της πυγμαχίας. Είναι όμως ο τελευταίος άνθρωπος που κατάφερε να νικήσει τον Μεϊγουέδερ. Και το πέτυχε ως ερασιτέχνης. Ανίκητος επαγγελματίας, ο Φλόιντ Μεϊγουέδερ έκλεισε την διαδρομή του ως ερασιτέχνης με 90 αγώνες, 84 νίκες και 6 ήττες.

Η τελευταία, ήταν στις 2 Αυγούστου 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όταν ο Τοντόροφ τον κέρδισε στον ημιτελικό, στερώντας από τον Μεϊγουέδερ τον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, που όμως τελικά δεν κατέκτησε ούτε εκείνος.

Ο Βούλγαρος πυγμάχος, που ήταν τότε 27 ετών, κέρδισε τον νεαρό Φλόιντ με 10-9 στα σημεία. Στο τέλος, ο Αμερικανός έπρεπε να συμβιβαστεί με το χάλκινο μετάλλιο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα »New York Times», ο Τοντόροφ, δήλωσε ότι επιχειρηματίες, πλησίασαν εκείνον και τον Μεϊγουέδερ μετά από εκείνον τον ημιτελικό το 1996, ενώ περίμεναν τη σειρά τους για τον έλεγχο αντιντόπινγκ, προκειμένου να τους πείσουν να γίνουν επαγγελματίες.

Η καριέρα του Μεϊγουέδερ πήρε τον γνωστό ανοδικό δρόμο, ενώ εκείνη του Τοντόροφ υποχώρησε δραματικά. «Ένιωσα ότι οι διαιτητές ήταν διεφθαρμένοι και συμμετείχαν σε κάποιου είδους συνωμοσία», δήλωσε ο Τοντόροφ, μετά τον χαμένο τελικό.

Του είχαν υποσχεθεί από την ομοσπονδία της Βουλγαρίας μία πρόσθετη οικονομική βοήθεια, μετά τους Ολυμπιακούς για τα κατορθώματα του, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Ένας επιχειρηματίας του έδινε ένα εκατομμύριο δολάρια για να εκπροσωπήσει την Τουρκία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας το 1997, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ομοσπονδιών.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ερασιτεχνική πυγμαχία για να καταλήξει απαρατήρητος στην επαγγελματική πυγμαχία από το 1998 έως το 2003. Μετά από μια χούφτα επαγγελματικών αγώνων, όπου συμμετείχε για τα χρήματα, που του ήταν απολύτως αναγκαία.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Σεραφείμ Τοντόροφ ζει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στο Παζαρτζίκ, μια μικρή πόλη στη Βουλγαρία. «Έχω υποστεί κατάθλιψη αμέτρητες φορές στη ζωή μου και ακόμα και τώρα είμαι σε κατάθλιψη. Έχω μια κοινή ζωή με την οικογένειά μου», είπε.

Μετά από την αδυναμία να βρει εργασία ήρθε σε επαφή με άτομα που συνδέονται με διακίνηση ναρκωτικών και σε άλλους τομείς, που ελέγχει η μαφία της πόλης, προτείνοντάς του να εργαστεί στην «προστασία». Μία κακή επιλογή που τον κατέστρεψε. Το όνειρό του τελείωσε. Μετά από εκείνον τον ημιτελικό, είχε επιλέξει να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα του ως ερασιτέχνης με την ελπίδα να αναδειχθεί το συντομότερο Ολυμπιονίκης. Αντίθετα ο Μεϊγουέδερ υπέγραψε με τους επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ